Öyle Bir A.Ş.K. ki…


11 Yorum, 417 Paylaşım

Düşünün diye başlamak istiyorum, ama aslında düşününce de  anlaşılmıyor. Hatta tanık olunca bile tam anlaşılmıyor, çünkü gördüklerinize inanamıyorsunuz. Ama o görmediklerine inanıyor. Görmediği bir dünyayı, o dünyaya ait objeleri ahşap ustalığıyla birleştirip herkese gösteriyor. 

Yazı ve Fotoğraflar: Bensu KAYA

Ali Şerafettin Köksal… Göremeyen, duyamayan ve konuşamayan bir usta, olağanüstü bir yetenek simgesi.  İsminin baş harfleri hayatını özetliyor. İstisnasız  her sabah evinin alt katındaki atölyesine girerek olağanüstü ahşap işlere imza atıyor. Üstelik irili ufaklı ahşap parçaların tümünü elektrikli cihazlarıyla  kesip biçip kendisi oluşturuyor. Kocaman motorlu cihazları kullanabilmek bile başlıbaşına bir cesaret ve yetenek meselesi. 

Ali Şerafettin Köksal’ı çalışırken izlediğinizde onun göremediğini, duyamadığını ve konuşamadığını fark etmeyip, “Bütün bu güzel eserleri nasıl yapıyorsunuz?” gibi bir soru sormak geliyor içinizden. Ustanın en büyük  rehberi, hayat arkadaşı, eşi Ümran Köksal. Sevginin ve fedakarlığın tam tanımı bu evde. Uzun yıllara ulaşan evlilikleri, ikisi erkek biri kız üç çocuk ve 5 torunla taçlanmış. Çocukların hiçbiri engelli değil. Eşler birbiriyle şu dünyada başka kimsenin anlayamayacağı çok çok özel bir dille anlaşıyor. Dokunmaya dayalı bu dilde her kelimenin kendilerince bir dokunsal karşılığı var. Usta sizinle ilgili merak ettiklerini eşine sorarak öğreniyor. Meraklı, ilgili, duyarlı, akıllı, çok zeki… Herhangi bir konuyu kısacık sürede algılıyor. Aslen Trabzon'un Tonya ilçesinden. Koyu Trabzonsporlu. Trabzonspor maçlarını hiç kaçırmıyor, hatta stadyumda izleme fırsatı olsun istiyor. Üyesi olduğu Bakırköy GÖZDER'e arada eşiyle gelip dernekteki arkadaşlarıyla görüşüyor. Gezmeyi, eğlenmeyi, sosyalleşmeyi, espri yapmayı çok seviyor. 

Seneler önce bir küçük kuş kafesiyle başladığı ahşap maket yolculuğu, evler, köşkler, gemiler ve tarihi binalarla devam ediyor. Sultanahmet Camii, Anıtkabir, Rumeli Hisarı  gibi eserler, birebir gerçekliğiyle ustanın gözlerinin görmediğini tamamen unutturuyor. Kısa süre önce bitirdiği Galata Kulesi, kendi boyundan bile büyük. Tek kelimeyle büyüleyici. 

Ümran Köksal, eşinin yaptığı eserlerin aslını ziyaret etiğinde çok mutlu olduğunu söylüyor. Gezmek, yeni yerler keşfetmek, binalara-ağaçlara-objelere dokunmak usta için büyük mutluluk. Parmaklarının ucunda sanki bir sensör, bir tarayıcı var. Bakıp görebildiklerimizi bile bir kağıda yansıtmakta veya anlatmakta zorlanan insanlar olarak ustaya her seferinde yeniden hayran kalıyoruz.  

Küçükçekmece Halkalı’da bir apartman dairesinin alt katında kendine özel bir  dünya kuran Ali Şerafettin Köksal, yüzlerce yapının en özel mimarı. Duyamıyor ama duyulmak istiyor. Konuşamıyor, ama konuşulmak istiyor. Göremiyor, ama görülmek istiyor. Çünkü bunların hepsini hak ediyor. 

Geçtiğimiz yıllarda Bauhaus Bakırköy'de “Bir A.Ş.K. Öyküsü” adıyla, Deposite Alışveriş Merkezi’nde ”Görme Engelli Dahiler” kapsamıyla halka açık etkinliklerin sunuculuğunu yaparak “Ali Şerafettin Köksal’ı fark edin” demeye çalışmıştım. Aynı amaç yine geçerli. Dünyanın ilk ve tek görmeyen-duymayan-konuşamayan ahşap maket ustası Ali Şerafettin Köksal, Türkiye’nin ve dünyanın iyi bildiği kişi olmalı. İş bağlantıları kurulmalı. Geniş katılımlı etkinliklere davet edilmeli. Ekonomik rahatlığı olmalı. Her türlü malzeme  ihtiyacını artık kendi sınırlı bütçesinden karşılamamalı. Tüm kamu – özel kurum ve kuruluşlar, belediyeler, sosyal ve bireysel sorumluluk planlarına onu ve onun gibi dahileri almalı. O zaman burdan yine herkese seslenelim: O göremiyor, duyamıyor ve konuşamıyor, ama siz onu görün, duyun ve konuşun.


11 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Ali Bey’i ve yaptıklarını nasıl da merak ettim yazıyı okuyunca. Keşke yazıda daha çok detay olsaydı. Mesela internette ürünlerini satın alabileceğimiz bir adres olup olmadığını bilmek isterdim.

    1. Çok teşekkürler Emel Hanım. Desteğiniz kuvvet veriyor. Tüm ilgili ve yetkililerin fark edebilmesi için yazımızı ilgili olabilecek kurumları etiketleyip paylaşabilirseniz harika olur. Satış kanallarıyla ilgili bir kapının da açılmasını dileriz. Her beğeni, her yorum küçük değil büyük birer destek. Sevgiler…

    2. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederiz. Şu an öyle bir imkanları yok maalesef. Bir gün çeşitli kişi ve kurumların ustanın ürünlerinin internet satışıyla ilgilenmesini dileriz.

  2. Ahşap eser yapımı sanatçısı Ali Şerafettin beyi tanıtan yazınızı ilgiyle ve hayretle okudum. Kendisinin kabiliyeti, azmi, gayreti, sanatsal ve teknik başarısı her türlü takdirin üzerinde. Sanat ve meslek hayatında başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

    1. Çok teşekkür ederiz. Desteğiniz kuvvet veriyor. Her beğeni, her yorum, her paylaşım çok değerli. Özellikle etkinlik düzenleyebilecek kurumlar, satış alanları önemli. Özel kurumların ve kamu kurumlarının haberdar olmasını dileriz. Selamlar…

  3. Tebrikler Bensu Hanim. Güzel bir yazı olmuş. Şerafettin Beyi ve eşini de kutlarım…♥️♥️

  4. Nazan M… Ne kadar muhteşem bir insan öyküsü… Her satırı insanda farklı duygular uyandırıyor… Özellikle de ustanın iki ismi ve soyadının baş harflerinin oluşturduğu “aşk” kelimesi onun tutkusunun özeti gibi… Evet… Ali Bey’i daha çok insan tanımalı… Bu konuda aracı olduğunuz için teşekkürler.

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı