Isparta’da yaşayan Alaattin Kurt, kariyerine küçükken “her yeri çizerek” başlamış. O şimdi duvarlara hayat katan bir ressam. Resimlerin, renklerin ve hayal gücünün sınırsızlığından aldığı ilhamla hepimizi duvarların ötesinde bir yolculuğa çıkarıyor. Boş duvarlar onun elleriyle kısa sürede etkileyici bir sanat eserine dönüşüyor.
BENSU KAYA
Küçükken sen de her yeri karalayan bir çocuk muydun?
Evet. Ben 1989 doğumluyum. Annemin köyünde bir elektrik panosu var, metal pano. Bu panoya ev, dağ, Türk bayrağı olan bir manzara resmini taşla kazıyarak yapmıştım, orda hala duruyor, fotoğrafını attı kardeşim bana; tarih 1998. Okula başlayıp elime kalem aldığımdan beri de resim yapıyorum. İlkokulda resimlerimi görenler şaşırırdı. Isparta Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümüne yetenek sınavında üçüncü olarak girdim. Bir arkadaşım sayesinde lise öğretmenimle tanışmıştım. Ailemin desteği, ilgisi yoktu, sokakta oynayan bir çocuktum. Öğretmenimle tanışmasaydım endüstri meslek lisesine falan gidecektim herhalde. Gerçi oraya gitseydim, mesela kaporta ustası olsaydım el becerimden dolayı iyi bir usta olurdum diye düşünüyorum. Öğretmenlerim resim eğitimi almamda bana yardımcı oldular: Mahmut Toprak, Erol Kökten. Erol hocam mezun olduktan sonra vefat etti, sevgiyle anıyorum. Mahmut hocamla halen görüşüyoruz. 2008'de yetenek sınavıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Çizgi Film Animasyon bölümünü kazandım. Çizgi film yaparken de bol bol çizerdik. Eskişehir Anadolu Üniversitesi cam seramik bölümünü de kazandım, ama Dumlupınar Üniversitesi çizgi film animasyon bölümünde eğitim almayı tercih ettim.
Animasyon keyifli bir bölüm olsa gerek…
Animasyon bence güzel sanatlarda zirvededir. Çünkü animasyon yapan insan bir karakter oluşturur, senaryo yazar, karakteri canlandırırken ona bir oyunculuk ister, seslendirme gerekir, mekan tasarlar, mimari tasarım yapar. Kapak yazısı oluştururken tipografi ister, grafik ister yani. Resim – heykel de bilmeli. Üç boyutlu modelleme yapıyor çünkü. Zor ve pek çok bilgiyi kapsayabilen bir bölüm. Çok sevdim ben.
Resim, animasyon… Hep küçük alanlarda çalışırken dev gibi duvarlara geçişin nasıl oldu?
Duvar resimlerini görüyordum, ama ilgimi çekmiyordu. Mezun olduktan sonra 4 yıl çalıştım animasyon sektöründe. Sonra memleketim Isparta’ya geldim. Evlendim. Bıraktım animasyonu. Bir sendika bürosunda masa başı işe girdim. Gün içinde boş vaktim oluyordu. Kitap okuyup film izliyordum. O dönemde suluboya resimler yapmaya başladım. Arada karakalem portre de yapıyordum. Suluboya çalışmak her zaman keyif alacağım bir teknik. Bizim liseden birisi bir kafe açıyormuş. Duvar resmi yaptırmak istemişler, Mahmut Toprak hocama sormuşlar, o da hemen beni tavsiye etmiş. Bir ekip oluşturduk, boya malzemelerini toparladık, başladık.
Tekniği, malzemesi, oranları çok farklı değil mi?.. Kendi kendine mi keşfettin hepsini?
Tuvalde yağlı boya çalıştığım için aşağı yukarı ne kadar boya gideceğini hesaplayabiliyorum. Akrilik boya kullanıyorum. Kimsenin yanında çalışmadım. Ailem inşaatla uğraştığı için duvarlara boya badana yapardım. Duvarı tanıyorum, tuvalden duvara geçmek beni çok zorlamadı. Badana yaparken büyük fırçalar ve rulo kullanılıyor. Fırçanın yönünü iyi ayarlaman gerekiyor. Fırçanın alacağı boya miktarı boyanın kıvamı önemli, badanadan edindiğim tecrübeler duvar resmi yapmamda avantajlı oldu.
Kağıt eskizin oluyor mu?
Kağıt eskizim oluyordu… Genelde olmuyor artık. Kafamda oluşturduğum tasarıma göre internetten görseller indiriyorum. Daha sonra photoshop’ta kolaj yapıp çalışacağım mekan fotoğrafının üstüne yerleştiriyorum. Bazen kafamdaki tasarımı tabletimde kendim çiziyorum sonra müşterimin onayına sunuyorum. Duvara başladığımda projeksiyon yansıtma kullanırım, bazen de elle çizerim. Tasarım konusunda genelde karşılıklı bir paslaşma oluyor, bazen tamamen bana bırakıyorlar. İşin sanatsal tarafıyla ticari tarafı arasında ince bir çizgi var. İçime sinmeyen hiçbir işi teslim etmiyorum.
Duvarın büyüklüğü senin için nasıl fark ediyor?
Duvar alanında sınırım yok. Beş katlı bir binanın dış cephesine komple resim yapma hayalim var. Zemini düz yaklaşık 2 -3 metre ortalama duvarlar iyidir. Daha küçük duvarlarda detay çalışmak yazı yazmak zor oluyor. Kocaman yazı yazmak daha kolay. Çalışmalarımda büyük boya badana fırçaları, hava kompresörlü boya tabancaları, airbrush ve sprey boyalar da kullanıyorum.
Kafeden sonra hangi mekanlarda işlerin oldu?
Kafeden sonra bir giyim mağazasına iş yaptım. O da pandemi dönemiydi. Bir spor salonuna yaptığım dört büyük duvar resmi çalışmam sektörde önümü açtı. Daha sonra Antalya, Isparta ve Alanya'da şubeleri olan spor salonlarında çalışmalar yaptım. Zincir oteller, lüks villalar, kafe ve restoranlara resimler yapmaya devam ediyorum.
Karşı taraf çok karışır mı işine?
Zaman zaman oluyor. Karışandan çok kararsız müşterilerde zorlanıyorum. Kısa çalışma süresi ve teslim zamanı konusunda sıkıştırılmadığım sürece keyifle çalışıyorum.
Isparta'da bildiğin duvar ressamları var mıydı?
Bu işi yapan tanıdıklarım, arkadaşlarım var ama ek iş olarak yapıyorlar. Ben tamamen bu işi yapıyorum. Isparta, Antalya çevre illerdeki duvar ressamlarında bendeki malzemelerin olduğunu düşünmüyorum. Bende sadece fırça yok, Airbrush, boya tabancaları, tasarım için profesyonel çizim tabletim ve program bilgim var.
Gözlerini kapatsan ve koskocaman bir duvar hayal etsen, zihin duvarı… Ne çizerdin duvarına?
İlk aklıma gelen… İsmim Alaattin. Alaattin’in Sihirli Lambası’nı yapmak isterim. Alaattin’in cinini lambadan çıkmış haliyle yapayım. Onu ortaya alalım. Klasik altın lamba içinden çıkan cin mavi- bordo – fuşya tonlarında olabilir, arka plan açık pembe olsun. Klasik fesli ve sarıklı bir tip. Altın kemeri, uzun saçları var. Lamba kısmını da insanların eliyle tutabilecekleri boyutta yapalım. Herkes onunla fotoğraf çektirsin. Aklıma ilk gelen bu!
Sana nasıl ulaşabilir insanlar?
Bugüne kadar hep çalışırken görüp yeni iş teklif ettiler. Telefon numaramı alan çok oldu. On kişiden ikisi mutlaka dönüyor. Onlar birbirlerine tavsiye ediyorlar. Yaptıkça ulaşıyorsun insanlara. Instagram hesabım ve web adresim yoluyla isteyen bana ulaşabilir.
WEB: www.alaartworks.com
INSTAGRAM: ala.art.works
Muhteşem resimler
Evet çok başarılı. Teşekkür ederiz.
Her şehre Alaattin Kurt gibi biri lazım…
Ne güzel bir başarı öyküsü, ❤️🙏
Sevgili Alaattin, yolun açık olsun sevgiler… 👋🙌🤲
Alaattin, tebrikler, gerçekten üst seviye çalışmalar… Nicelerine…