Yaratıcı yazarlık için ne okuyalım?


587 Paylaşım

Yazma becerisi temel becerilerimizden biri haline geldi. Bunun için de bulunan yeni tanım: Yaratıcı Yazarlık. Hangi kitapları okursak yazma becerimizi daha iyi geliştirir, konunun özünü kavrarız? Bu soruyu bana soran herkese tavsiye ettiğim kitapları bu yazımda bir araya getirdim.

Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu

İlk ne okuyalım? Tabii ki Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu’nu… Çok sevdiğimiz polisiye yazarımız Celil Oker, Altın Kitaplar’dan çıkan bu kitabında genç yazar adaylarını pamuklara sarıyor, şevkatle kucaklıyor ve kulaklarına tatlı tatlı yazmanın sırlarını fısıldıyor. Kitabın başlığının “genç” kelimesine vurgu yaptığına bakmayın. Ruhu genç olanları kastetmiş. Yani her yaştan yazma sevdalısı kitabı gönül rahatlığıyla okuyabilir.

Yazma Sanatı

Altın Kitaplar, Stephen King’in tüm kitaplarını basıyor. King kitapları arasında Yazma Sanatı çok özel bir yere sahip. Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu ile konuya giriş yaptık. Peki, büyük yazarlar kitap yazma sürecinde neler yaşıyorlar? King bu soruları öyle mizahi ve keyifli hikâyelerle anlatmış ki kitabı -acil bir işiniz yoksa- bir gecede bitirmemeniz mümkün değil. Yağ gibi kayan bir kitabı okumaktan alınan hazla yazmanın arka odasında at koşturmanın hazzı birbirine karışıyor.    

Martin Eden

Yazma sanatını anlatan en iyi kurgu eser hangisi diye soruyorsanız Martin Eden’i tek geçerim. Zaten yazar olmak isteyip de bu kitabı okumamak da ne bileyim, insana hep bir yanım eksik hissi verir herhalde… Bu kitabı okuyunca Jack London kitaplarına derin dalış yapabilirsiniz. Bu dalışı yapıyorsanız, diğerlerine göre kıyıda köşede kalan (Babil Kitaplığı 10. Kitap) Midas’ın Müritleri’ni sakın okumadan geçmeyin. Burada bambaşka bir London var.

İyi Yazmak Üzerine

Bu üç kitabı bitirdikten sonra artık biraz daha derine dalma zamanı geldi. Altıkırkbeş’ten çıkan William Zinsser’in İyi Yazmak Üzerine kitabını bu aşamada okuyun. Zinsser’in avantajı hem gazetecilikten gelmesi hem de kitap yazarı olması. İki farklı disiplinin harmanından sağlıklı bir bakış açısı çıkmış kitapta. Bu yönüyle tavsiyeleri değerli. Benim satın aldığım baskıda kitapta pek çok imla hatası vardı. Umarım yeni baskılarda bu sorun ortadan kalkmıştır. Okurken imladan dolayı çileden çıkıyorsanız şikâyetlerinizi bana değil, yayınevine bildirin.   

Yaratıcı Yazarlık Defteri

Gördüğünüz gibi işin teorisini anlatan pek çok yazar ve kitap var. Ancak teoriye ne kadar vakıf olursanız olun işin sırrı pratik yapmanızda. Yani sürekli yazmalısınız. Peki, kendimizi yazarak nasıl geliştireceğiz? Bunun için de kendi hazırladığım ve Yitikülke Yayınları’ndan çıkan Yaratıcı Yazarlık Defteri’ni öneriyorum. Bu defter/kitapta 90’a yakın çalışma sorusu var. Her gün bir tanesini yanıtlayarak günlük yazma egzersizinizi yapabilir, düzenli yazma alışkanlığı kazanabilirsiniz.  

Bonus: Yaratıcı Yazarlık Seti (6 Kitap Takım)

Kafe Kültür Set altı kitaptan oluşan bir Yaratıcı Yazarlık Seti tasarlamış. İçinde Edgar Allan Poe, Michel de Montaigne, Adnan Binyazar, Yaşar Kemal, Arthur Schopenhauer, Halil Gökhan, Carlos Fuentes, Feridun Andaç, Michel Foucault, Raşel Rakella Asal gibi yazarların çalışmaları var. Kitapların bazılarını merak ettim, bazıları da ünlü isimlerle aynı sette yer almalı mı emin olamadım. Hiç birini henüz okumadım. Belki set olmasından kaynaklı oluşan fiyat avantajı için alınıp bakılabilir. Sette yer alan kitaplar şöyle:

1. Yazmak / Michel De Montaigne

2. Yazının Felsefesi (İyi Yazarlar Nasıl İyi Yazarlar) / Edgar Allan Poe

3. Don Quijote ve Roman Sanatı / Carlos Fuentes-Mıchel Foucault-Yaşar Kemal-Adnan Binyazar-Feridun Andaç-Raşel Rakella Asal

4. Nasıl Yazıyorlar? (40 Çağdaş Türk Yazarı İle Söyleşiler, Eser Ve Eleştiri Örnekleri)

5. Edebiyat Dersleri / Arthur Schopenhauer 6. Yazının Hyper Derecesi (Sosyal Medyalar Çağında Yazarlar Nasıl Olmalı?) / Halil Gökhan

Hepsini aynı yerden almak isteyeceğinizi düşünerek bu kez tüm linkleri Kidega sitesinden verdim.  

Diğer Bonus: İngilizce çalışmak istiyorsanız

Yaratıcı yazarlık çalışırken İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız veya yabancı bir arkadaşınıza hediye etmek isterseniz Yaratıcı Yazarlık Defteri‘nin İngilizcesi “Creative Writing Notebook, Take a step closer to becoming a writer each day” adıyla Amazon üzerinde satışa çıktı.

www.murselcavus.com


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı