Gurme Cenneti: SAN SEBASTIAN


467 Paylaşım

İspanya denince hepimizin aklına Barselona, Madrid, Sevilla veya Valencia gelir. Özellikle de Barselona... Bir giden bir daha gitmeyi düşünür hep ayrılırken. Tadı hep damakta kalır bu keyifli şehrin. Peki, tüm İspanya turlarında olan, herkesin az ya da çok bilgi sahibi olduğu İspanya şehirlerinin dışında, farklı bir İspanyol kentini tanımaya ne dersiniz?

Tuba MARAŞOĞLU

San Sebastian… İspanya’nın Fransa sınırında, Atlantik Okyanusu kıyılarıyla bezenmiş sempatik, küçük bir şehir. Avrupa’nın şehir içindeki en temiz plajlarına sahip olan San Sebastian’da abartılı med-cezir olaylarına tanıklık etmeniz mümkün. İspanya’nın kuzeyinde, Bask bölgesinde yer alan doğal güzellikler cenneti San Sebastian, dünyada en çok Michelin yıldızlı restoranın bulunduğu bir kent olması nedeniyle, gelir düzeyi yüksek lezzet meraklılarının da ilgisini çekiyor. Aslında burası bir nevi gurme cenneti. Michelin yıldızlı restoranlarının yanı sıra, ünlü İspanyol tapasın yani küçük atıştırmalıkların Bask bölgesindeki ismiyle anılan "pintxo" yani pinços adı verilen nefis lezzetleri ile muhteşem deneyimler sunan şirin kent, altın renkli kumsalları, yemyeşil tepelerinden daha net fark edilen olağanüstü manzarası ile adeta bir doğa harikası.  

San Sebastian'da kalori dengenize dikkat edin. Neyse ki şehirde gezip dolaşarak enerji harcayabileceğiniz çok yer var… Tapasın ardından San Sebastian cheese cake ve kahve tavsiye ederiz… Tarihi bölgelerin civarındaki kafe ve lokantalar, ideal lezzet durakları.

Avrupa kentlerinin, geçmişin izlerini koruyarak yüzyıllara aktaran değerlere sahip çıkma anlayışı, bu kentteki yapılarda da hemen göze çarpıyor.  Urumea nehri üzerindeki Maria Christina Köprüsü ise görenleri hayran bırakıyor. 

Maria Christina Köprüsü'nün giriş ve çıkışında muhteşem heykeller dikkat çekiyor.

Tarihi yapıları, müthiş günbatımı manzarası ve denizinin yanında özellikle de sörf tutkunlarının önemli adreslerinden biri olan San Sebastian’da her sokak ayrı bir keşif.  Şehir, med-cezirleriyle de ünlü. 

Basklılar’ın Donostia ismi ile hitap ettiği San Sebastian, yaz aylarında da festival ve şenlikleriyle cıvıl cıvıl bir atmosfere bürünüyor. Haziranda klasik müzik festivali, temmuzda caz festivali, ağustosta "Semana Granda" şenlikleriyle hareketlenen şehir, eylül ayında dünyanın önemli film festivallerinden biri olan San Sebastian Film Festivali’ne evsahipliği yapıyor. 

HER KÖŞESİ TARİH

Denizi, doğası ve gurme adresleriyle içi ısıtan San Sebastian, festival ve şenliklerin dışında kültürel, sanatsal mekanlarıyla da turistlerin ilgisini çekiyor.  San Telma Modern Sanat Müzesi, Palacio Miramar (Bugün Cristina Oteli), Museo Diocesano, Museo Naval, Sociedad Fotografica, Basilica de Santa Maria del Corove, Santa Maria del Junkal, Kursaal Sarayı ve Oditoryumu, İspanya’nın en ünlü heykeltıraşlarından Eduardo Chillida’nın eserleri olan Peine del Viento ile Museo Chillida Leku, bu keyifli okyanus kıyısı şehrinde ruhunuzu kısmen de olsa doyuracak kültürel değerlerden bazıları… San Sebastian gezisinin olmazsa olmaz duraklarından biri olan Buen Pastor Katedrali, tüm görkemiyle ziyaretçileri karşılıyor. 

Bu arada, Parte Viaje’nin ana meydanı Plaza de Constitucion’ da eskiden boğa güreşleri yapılırmış. Meydanın etrafındaki binaların balkonlarındaki numaralar o dönemin localarının izleri olup bugünlere kadar gelmiş.

İSTANBUL’DAN DOĞRUDAN UÇUŞ

Bir şehri güzel yapabilecek her ayrıntıya sahip olan San Sebastian’a nasıl mı ulaşırsınız? En yakın uluslararası havalimanı Bilbao’dan. Dan Brown’un “Başlangıç” kitabında adı geçen o meşhur Guggenheim Müzesi’nin bulunduğu Bilbao’ya İstanbul’dan doğrudan uçuşlar var. Bilbao’dan San Sebastian’a ise 75 dakikalık otobüs yolculuğunun ardından rahatlıkla varılabiliyor.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı