Pandemide Omurgayı Korumanın 7 Altın Kuralı


657 Paylaşım

Dünyaya kaos yaşatan Covid-19 pandemisi nedeniyle hepimiz evlerimizdeyiz. Öğrenciler ve birçok çalışan evlerinde bilgisayar başında. Bilgisayarla bu kadar uzun süre vakit geçirmek, çeşitli fiziksel problemleri beraberinde getiriyor. Bakırköy’deki Theraphy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, pandemide omurga sağlığını korumanın ipuçlarını anlattı.   

Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, fiziksel problemlerin başında “omurga problemlerinin” geldiğini belirterek şunları söylüyor: “Omurgamız, omur denilen toplam 33 tane kemikten oluşmaktadır ve başımız ile bacaklarımızı birbirine bağlayan köprü görevi görmektedir. Omurlarımızda disk dediğimiz yastıkçıklar, bağlar ve etrafını saran kaslar bulunuyor. Bu sebeple, omurgamız hem güçlü hem de esnek bir yapıya sahip. Arkadan bakıldığında dümdüz, yandan bakıldığında ise boyun, sırt ve bel bölgelerinde olmak üzere kavisli bir yapısı var. Bu kavislere, boyun ve bel bölgelerinde öne doğru (lordoz), sırt bölgesinde ise arkaya doğru (kifoz) denilmektedir. Ancak uzun süreli bilgisayar başında olmak, bu kavislerin artmasına veya azalmasına neden olabilir. Biyomekanik olarak ortaya çıkan bu değişiklikler, kaslarda aşırı gerilmelere ya da kas spazmı dediğimiz sertliklere yol açabiliyor. Bütün bu değişiklikler, kas ve eklem ağrıları olarak kendini gösteriyor.”   

YEDİ PÜF NOKTASI

Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, özellikle bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri yedi maddede sıralıyor: 

1) Omurga sağlığımız için hareketsiz kalmamak çok önemlidir. 40 dakikada bir 10 dakikalık molalar vermemiz, omurga sağlığımıza büyük katkılarda bulunacaktır. 

2) Bilgisayar karşısında otururken yapabileceğimiz basit düzenlemelerle omurgamıza binen yükü azaltabiliriz. Bilgisayar ekranı göz hizasında olmalı, klavye ve mouse sağa sola dönmeyi gerektirmemeli ve kollar masa üzerinde destekli olmalıdır. 

3) Oturduğumuz sandalyenin sırt desteği kürek kemiklerinin altında kalmamalıdır ve bel boşluğunu desteklemek için mutlaka bel yastığı kullanılmalıdır.

4) Gün içerisinde yapabileceğimiz basit egzersizlerle omurgamızı koruyabiliriz. Otururken ayak bileklerimizi kendimize doğru çekip bırakma hareketiyle kan dolaşımımızı artırabiliriz. Oturma pozisyonunda, omuzlarımızı arkaya doğru dairesel hareketlerle çevirerek sırt kaslarımızı gevşetebiliriz. 

5) Boynumuzu yavaşça sağa sola doğru eğerek boyun kaslarımızı germe egzersizleri yapabiliriz. 

6) Ayakta dik dururken, dizlerimizi karnımıza doğru çekip bel kaslarımızı germe egzersizi yapabiliriz. 

7) Sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek açık havada yapabileceğimiz yürüyüşlerle de, hem vücudumuzdaki genel kan dolaşımının artırılmasını sağlayabilir hem de omurga sağlığımızı korumaya destek olabiliriz.

www.theraphysportcenter.com


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı