Manş’ı Geçen İlk Otizmli Yüzücü Olmak İstiyor!


727 Paylaşım

Yüzmede kıtalararası başarılarıyla  herkesin takdirini toplayan 23 yaşındaki otizmli sporcumuz Melih Onur Şırlak, iki bedensel engelli arkadaşıyla birlikte “Ocean Walkers Miracles Team” adıyla temmuz ayında Manş Denizi’ni geçmeyi hedefliyor.  Onların insanlığa ilham vermesi için yollarını açmak bizim elimizde. Bu doğrultuda bir yardım kampanyası başlatıldı. Onur’un annesi Sabrina Şırlak’la gençlerin büyük hayali üzerine söyleştik.

Özlem GÜLDAĞ

Onur yüzmeye nerede, nasıl başladı?

Küçüklüğünde yaz tatillerinde önce havuzda yüzmeyi öğrendi sonra denize alıştı. Denizde kendini daha özgür hissediyordu. Bütün gün yorulmadan yüzerdi. Çıkmak istemediğini bildiğim için deniz yatağı üzerinde ona yemek taşıyordum. Çocukluğu boyunca deniz Onur’un en büyük aşkı oldu. İki yaşındayken otizmli olduğu anlaşıldı. Bütün engellerini yüzerek aştı.

Başarılarından söz eder misiniz? Kazandığı ödüller?

17 yaşındayken profesyonel olarak Türkiye bölge şampiyonalarına katıldı. 2017’de Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya arasını 1:10:34 süreyle 6.5 km’lik mesafede yüzerek ilk kıtalararası deneyimini yaşadı. Bir yıl sonra ise Boğaziçi kıtalararası yüzme yarışmasında engelli sporcular arasında yarışmayı 1:06:23 süreyle tamamlayarak 3.’lük kazanan ilk otizmli yüzücümüz oldu.

Manş Denizi’ni yüzerek geçme hayalini kimlerle gerçekleştirecek?

Manş Denizi, yüzücü koçu Adam Walker’ın önayak olduğu iki yıllık bir proje. Adam, Marmaris Aquamasters yarışmasında Onur’u gördü ve birlikte yüzdüler. “Bu çocuk yüzerken hiç yorulmuyor. Okyanusta yüzmemize ne dersin?” diye sordu. “Uzun bir mesafe, ama Onur çok rahat yapabilir” dedi ve bana dünyada 7 Okyanus Maratonu düzenlendiğini istersek hepsine katılabileceğimizi söyledi. İlk adımda yüzücülerin Everest’i olarak bilinen Manş Denizi’nde yarışma kararı aldık. İngiltere – Fransa arası denizde 35 km ve  yüzerek 12-14 saatte tamamlanıyor. Su sıcaklığı ortalama 15 derece. Takım olarak birlikte geçmeyi hedeflediler. Ocean Walkers Miracles Team adıyla, antrenörleri Adam Walker eşliğinde iki bedensel engelli arkadaşı milli yüzücülerimiz Necmi Kaan Çavuşer, Rüveyda Arslantaş ve Onur Şırlak hep birlikte hayallerini gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyorlar. Her gün sıkı bir disiplinle bu yarışa hazırlanıyorlar. Temmuz ayında gerçekleştirilecek maratonda eğer başarılı olurlarsa dünyada ilk olacak ve dünya rekoru kıracaklar. Manş Denizi’ni geçen ilk engelli Türk takımı olacaklar.  Ayrıca Onur da Manş Denizi’ni geçen ilk otizmli yüzücü olacak. Tabii en büyük destekçisi Adam Walker.

Özel çocuk annesi olmanın zorluklarından söz eder misiniz?

Ben Bosna Sarajevo’da müzik akademisini bitirdim. Piyano öğretmeni olmama rağmen Onur doğduktan sonra müzik kariyerimi bırakmak zorunda kaldım. Özel çocuk annesi olmak Onur’un her şeyiyle ilgilenmek demek.  Sürekli birlikte olmak demek. Evet, zor bir hayat… İnsanlar anlayış göstermiyorlar. Empati kuran az. Herkes tuhaf bir şekilde bakıyor. Bu çocuk niye böyle gibi boş sorular soruyorlar bana. İlkokula başladığımızda okul müdürü Onur’u otizmli olduğu için istemedi. Veliler istemedi. Teneffüse çıkması yasaktı. Diğer çocuklar etkileniyorlarmış. Bu sebepten ötürü ilköğretimi bitirmesi için dört okul değiştirmek zorunda kaldık. Otizmli çocuklar için lise yok. Onur sırf evde kalmasın diye onu yüzmeye yönelttim. 7 yıldır profesyonel olarak bu sporu yapıyor.

Onur’la geçen bir gününüzü bize anlatır mısınız?

Kadıköy’de ikimiz birlikte yaşıyoruz. Antrenman yaptığı yer Cebeci Spor Kompleksi, Sultangazi’de. Sabah gün doğarken 05.30’da kalkıyoruz. Her gün havuza götürüp bırakıyorum. Eve dönüp işlerle uğraşırken Onur günde iki kere yüzme antrenmanı yapıyor. Akşam tekrar almaya gidiyorum. Çalışma olmadığı zamanlarda oğlumla yürüyüş yaparız. Tek başına berberine gider, alışverişine çıkar. Günlük işlerini yapabilmesi çok önemli bizim için. 

Başlatmış olduğunuz yardım kampanyasında son durum nedir, bilgi verebilir misiniz?

Temmuz ayında gerçekleştirilecek bu proje için tüm dünyada bir bağış kampanyası başlattık. Süremiz azalıyor. İnsanlardan yeterli dönüş alamıyoruz. Sponsor arıyoruz, ama cevap hep aynı: “Biz size döneriz.” Maalesef şu ana kadar hiç kimse bizi fark edip destek olmadı. Engelli sporculara karşı insanlar daha anlayışlı ve teşvik edici olmalılar. Bizler için hiçbir şey engel değil. Varlığımızı tüm dünyaya göstermek sesimizi duyurmak istiyoruz. Şans verirseniz neler yapabileceğimizi kanıtlayabiliriz.

Onur ve arkadaşlarının kampanyalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:  

https://au.gofundme.com/f/ocean-walkers-miracles-english-channel-relay

#nevergiveuponyourdreams


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı