İyon Denizi’ndeki Gizli Cennet: ZAKINTOS


597 Paylaşım

“İnsan, kıyıyı gözden kaybetme cesareti olmadan yeni denizler keşfedemez” demiş Nobel Ödüllü Fransız yazar Andre Gide. Her ne kadar, yazarın işaret ettiği yeni denizler çok derin anlamlar içeriyorsa da, yüzeysel karşılığı da aynı oranda doğru değil midir? Komşu Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki çoğu adasını biliriz de İtalya tarafında bulunan İyon Denizi’ndeki adalar bizler için halen keşfetmeye açık birer cennettir adeta. Bu adalardan biri olan Zakintos’u  (Zakynthos) diğer adıyla Zante’yi birlikte keşfetmeye ne dersiniz?

Tuba MARAŞOĞLU

Zakintos, turkuaz mavisi denizi, üzüm bağları, zeytin ağaçları ve çam ağaçlarından oluşan yemyeşil bitki örtüsüyle Yunanistan’ın batısındaki İyon Denizi’nde bulunan Yedi Adalar arasında (Korfu, Lefkada, İthaka, Kefalonya, Paxi (Paksu), Zakynthos (Zakintos) ve Çuha) en büyük üçüncü adadır.  Geçmiş tarihi Venediklilere dayanan ada o dönemlerde, ‘Doğu’nun çiçeği’ olarak anılmış. Atalarının hakimiyet sürdüğü topraklar olması ve de fiziki konum olarak yakınlığı nedeniyle, adada çok fazla İtalyan yazlıkçı görmeniz mümkün. Zakintos Adası, muhteşem koyları, tablo güzelliğindeki doğasıyla İtalyanları ve İngilizleri öylesine büyülemiş ki, mart veya nisan aylarında adadaki evlerine gelip, Ekim veya Kasıma kadar adanın doğal güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarıyorlar.

TATİLCİLERİN YENİ KEŞFİ

Son birkaç yıla kadar gizli cennet olarak adlandırılan ada, artık eskiden olduğu kadar sakin olmasa da halen kesfedilmemiş çok sayıda koya sahip. Adanın en bilinen, turistlerin en çok görmek istedikleri yeri ise Navaggio sahili yani bilinen adıyla Shipwreck Beach.

İddiaya göre, 1980’lerde, sigara ve alkol kaçakçılığı yapmaya çalışan korsan bir geminin batığının bulunduğu plaj, dünyanın en iyi on plajı arasında yer alıyor. Karadan ulaşımı olmayan plaja belirli bir yere kadar arabayla gidip, oradan kiralanan teknelerle ya da tur tekneleriyle ulaşılabiliyor. Batık gemiyi ve masmavi plajı görmek için diğer seçenek ise,  bu muhteşem manzaraya tepeden  bakmak. Bu plaja deniz yoluyla gelirken Blue Caves’e uğrayıp mağarada yüzmek ise ayrı bir keyif. Yıllık ortalama sıcaklığı 21 derecenin altına düşmeyen adada, yılın yarısından fazlasında denize girilebiliyor.

CARETTA CARETTA’LARLA YÜZEBİLİRSİNİZ

Adanın etrafında birbirinden güzel çok sayıda plaj var. Adanın güneyinde koruma altına alınmış olan Caretta-Caretta’ların üreme bölgesinin varlığı,  bu adaya ilginin artmasına neden oluyor. Ama işin ilginç tarafı, bu plajda yüzmek yasak değil. Peki Caretta-Carettalar nasıl koruma altında derseniz, cevabı çok basit.  Saygılı ve duyarlı insanlar uyarıları ciddiye alıyor ve Caretta-Carettaları asla rahatsız etmiyor. Adanın güneyindeki Laganas ve güneydoğusundaki Tsilivi bölgeleri daha çok turistik plajlarla doluyken, kuzeydoğusundaki Caidaros, Alykes, Makrigialos plajları yazlıkçıların tercih ettiği sakin ve huzur veren  plajlar olarak, turkuaz renkli sularda yüzme keyfi yaşatıyor.

Sülfür ve kolajenli suyuyla doğal SPA olarak bilinen Xigia Caves koyunda sağlık kürü yapıp, sonrasında denizden uzaklaşıp yemyeşil çam ormanları arasında ilerleyip, o tertemiz havayı ciğerlerinizde depolayabilirsiniz. Adanın yemekleri de hem leziz hem de fiyatları uygun. İlk göze çarpan ise tavernalar. Deniz ürünlerinin bulunduğu restoranlar taverna olarak adlandırılıyor.  Tahmin edeceğiniz gibi, ada olduğu için balıklar, balık çorbaları ve tüm deniz ürünleri çok leziz.  Adada havalimanı olduğu için ulaşım en rahat Atina aktarmalı olarak uçakla sağlanabiliyor. Alternatif ulaşım yolu arayanlar içinse Atina’dan karayolu ile Killini’ye gelip, Killini’den kalkan feribotla Zakintos’a ulaşmak mümkün.

Mavinin her tonuyla karşılaşmaya imkan tanıyan deniziyle,  tablo güzelliğinde muhteşem doğasıyla görülmeye değer Zakintos’u doyasıya gezmek için araba kiralamaya ihtiyaç olduğunu da belirtmekte fayda var.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı