Genellikle evlilik teklifleriyle anılan pırlanta, artık pek çok modern tasarımla günlük hayatta kullanılabilir hale geldi. Ariş Pırlanta Satış ve Pazarlama Direktörü Eda Güzeliş ile sektöründe yüzyılı devirmiş tek tescilli marka özelinde pırlantanın gelişimini konuştuk.
Türkiye'de pek çok "ilk"iniz ve tarihi bir boyutunuz var; bu durum size nasıl bir sorumluluk yüklüyor?
Ariş, temelleri 1890’lı yıllarda Mardin’de küçük bir atölyede atılmış, yıllar içinde gelişmiş, kurumsallaşma ve markalaşma yolunda büyük adımlar atarak mücevher sektörünün büyük markalarından biri haline gelmiştir. Ariş Pırlanta, sektörde yüzyılı devirmiş olan tek tescilli firma. Sektörde uzmanlığı pırlantalı mücevher olan firmalar arasında ilk. Bu noktada Ariş Pırlanta, uzun yıllara dayanan deneyimlerle şekillenmiş, aynı zamanda vizyoner ve yenilikçi bir marka kimliğiyle ilk katalog çalışmasından yurt dışı fuar katılımına, hikayeli koleksiyonlardan ilk e-ticaret sitesine kadar pek çok konuda sektöre öncü olma, yenilik yaratma gibi bir misyon üstlenmiştir. Bununla birlikte, sektöre pırlantalı mücevher alanında birçok uzman yönetici yetiştirmiş, kazandırmış ve pırlantanın, pırlantalı mücevherin okulu olmuştur.
Pırlanta bir dönem önce belli olgunlukta veya belli yaştaki hanımların tercihi gibi görünürdü. Bu algıyı kırmak için son yıllarda sektör genelinde bir çaba oluştu sanıyoruz. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Türkiye’de pırlanta pazarı 2000'li yılların başından bu yana hızla büyümekte. Son 25 yıla baktığımızda dünyadaki eğilimlerin, yanı sıra pırlantaya yüklenen sevgi, aşk, sonsuzluk kavramlarının taşıdığı manevi anlamın da etkisiyle pırlanta öncelik evlilik ürünlerinde; özellikle tektaş yüzük başta olmak üzere tüm ürün gruplarında oldukça talep görmeye başladı. Bugün evlilik teklifinin vazgeçilmezi pırlanta tektaş yüzük. Evlilik alyansı gibi olmazsa olmaz haline geldi. Bunun devamında pazarı büyütme stratejilerinden biri, tüketicinin pırlanta ile ilgili oluşan eğilimini tüm ürün gruplarına yöneltmek, pırlantayı mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak. Bu strateji kapsamında nüfusun büyük bir kısmı gençlerden oluşan bir ülkede, pırlantayı gençler için ulaşılabilir hale getirmek gerekiyor. Bu noktada gençlerin alım gücüne göre daha minimal tasarımlar yapılıyor. Genç tasarımlar, trendlere göre çoklu takılabilecek şekilde kombinasyonlarla sunuluyor.
PIRLANTA HAYATIN İÇİNDE
Aynı çerçevede ilerlersek pırlanta takılarda da artık kot & tişört gibi basit giysilerle bile uyumlanacak modern ve spor tasarımlar görüyoruz. Bu konuda talep mi arzı belirledi? Koleksiyonlarınıza hangi kriterlerle karar veriyorsunuz?
Modern ve spor tasarımlarla uyumlanacak tasarımlar yapılmasının sebebi hem gençlere ulaşabilmek hem de pırlantayı, sadece özel günlerde kullanılan, kasa bekleyen bir takı olmaktan çıkarıp, günlük hayatta kullanılabilir hale getirmek. Pazar büyütme stratejisinin bir parçası bu. Bunun yanında değişen tüketici tercihleri; insanların daha doğal, minimal, fonksiyonel ve de hikayesi olan ürünlere yönelmesi sunduğumuz/sunacağımız ürünlerin belirlenmesindeki kriterlerden bazıları… Son yıllarda koleksiyonlarımızı hayata geçirirken günün her anında kullanılabilir olması, niş ürünler yanında geniş kitlelere, her alım gücüne de hitap edebilecek ürün gruplarından oluşmasına dikkat ediyoruz.
Ürünlerinizin fiyat politikasını nasıl belirliyorsunuz? Maddi erişim yollarında kolaylıklar ve kampanya süreçlerinizden söz edebilir misiniz?
Ürünlerimizin fiyat politikalarını müşteri segmentasyonumuza ve rekabete göre belirliyoruz. Müşterinizin aldığı ürünü ve ürün alma alışkanlıklarını doğru analiz edebilmek fiyat politikalarımızın ve kampanya süreçlerimizin temelini oluşturuyor. Kampanyalarımızı müşterilerimizin ihtiyaçlarına ve satın alma alışkanlıklarına göre, rekabete cevap verecek şekilde oluşturuyoruz.
0 Yorum