Biraz Mona Lisa Alır Mısınız?


Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen, önünde fotoğraf çektirmek için saatlerce kuyrukta beklenen Mona Lisa tablosuna ve onun gibi birçok önemli tabloya sahip olmak artık sistemsel olarak mümkün. Artiox, daha önce varlıklıların ve yüksek gelir gruplarının yatırım yapabildiği sanat eserlerini, küçük yatırımcıların da satın alabileceği bir alana dönüştürüyor. Tokenize edilmiş sanat eserlerinin bir parçasını almaya olanak tanıyan yeni nesil sanat yatırım platformu Artiox, expertiz raporu ve sigorta ile değerini güvence altına aldığı sanat eserlerine yapılan yatırımların blokzincir teknolojisi ve özel platform ile kontrolünü sağlıyor.

Artiox Kurucu Ortağı Cemal Doğan 

Pandemi döneminde Fransa’da bir iş insanının salgının yarattığı maddi krizle mücadele etmek için Mona Lisa gibi tabloların satılması önerisinde bulunduğunu hatırlatan Artiox Kurucu Ortağı Cemal Doğan, şu bilgileri verdi: “Pandemi döneminde birçok sektör zarar gördü. Genel olarak ekonomiler yara aldı. Hatta bir Fransız işadamı krizle mücadele için Mona Lisa gibi değer biçmekte zorlanılan tabloları satma önerisinde bulundu. Mona Lisa tablosuna bugün biçilen değer 50 milyar Euro. Böylesine dünya kültür mirası sayılan bir tablonun tek bir kişinin eline geçmesi fikrine duyulacak tepkinin yanı sıra bu fiyatı bir kişinin vermesinin zorluğu da açıktır. Oysa Artiox, küçük yatırımcının Mona Lisa ve benzeri tablolardan pay sahibi olabileceği bir sistem sunuyor.” 

Şirketin diğer kurucu ortağı Tuncay Dakdevir ise sistemle ilgili şu bilgileri veriyor: “Arkasında varlık saklayan kriptopara üretimine dayanan bu sistemde sunduğumuz tokenler, değere dayalı bir yatırım aracı durumunda bulunuyor. Sanat eserini temsil eden tokenler, akıllı sözleşmede eşlendiği sanat eserinin değerini temsil ediyor. Aynı zamanda akıllı sözleşmelerin belirlenen kurallar çerçevesinde ve değiştirilemez bir şekilde çalışması, esere ait üretilen tokenlerin miktarının ve temsiliyetinin asla değişmeyeceğini kanıtlar nitelikte. Uzun vadede ise bu akıllı sözleşmelerde belirlenen finansal, etik ve sanatçının itibarını korumaya yönelik kurallar, maddi yatırımın ötesine geçen bir değer sistemi kurgulamaya da olanak tanıyor. “

www.artiox.com

[zombify_post]


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir