Polymnia’dan İlk Konser!


Çoksesli ve acapella müzik dünyası, bir topluluk daha kazandı! Polymnia Acabella Choir, ilk konserini 20 Kasım’da Kadıköy Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde veriyor. Koronun yöneticileri Sabiha ve Aykut Yılmaz’la bu heyecanlı süreci konuştuk.

Bensu KAYA

Koronun yöneticileri Sabiha-Aykut YılmazGenelin aksine tek sesli değil çoğunluk tarafından halen tam bilinmeyen çoksesli bir koro çalıştırıyorsunuz. Üstelik asıl mesleğj müzisyenlik olmayan koristlerle… Kolay dururken neden zoru seçtiniz?

Çok sesli müziğin zengin yapısı gerçekten keyif vericidir. Asıl mesleği müzisyenlik olmayan koristlere çok sesli müziğin verdiği keyif ve düşünce tarzını, sahip olduğumuz akademik kariyerimizi kullanarak aktarmak istedik. Birlikte ortaya güzel şeyler çıkarmaktan mutlu oluyoruz.

Polymnia nasıl doğdu? Fikir aşamasından konser aşamasına nasıl gelindi?

Dokuz müzik perisinden birisi olan Polymnia isminden ilham alarak bu koroyu kurduk. Pandemi şartlarında online ve son bir aydır yüz yüze çalıştık ve konser verebilme aşamasına geldik. Güzel bir amaçla da bu konseri gerçekleştirmeye karar verdik.

“HER ŞARKI ÇOKSESLİ YAPILABİLİR”

Repertuar seçerken neleri göz önüne alıyorsunuz? Tüm müzik türleri çoksesli uyarlanabilir diyebilir miyiz? 

Koromuzun ses gruplarına ve yapabilirliğine göre, dünya müziklerinden, farklı kültürlerden eserler seçiyoruz. Tüm müzik türleri çoksesli yapılabilir. Doğal dokusu bozulmadan, uygun armoni teknikleriyle her şarkı çoksesli yapılabilir.

Polymnia’daki çoksesli düzenlemeler size mi ait?

Şu anda söylediklerimizden bir tanesi bize ait; geri kalan şarkılar, özgün düzenlemelerdir. Zaman içerisinde kendi düzenlemelerimiz de repertuvarımızda yer alacaktır.

Polymnia ilk konserini 20 Kasım’da veriyor… Biraz bu konserden söz edebilir misiniz?

Bu konseri ÇYDD genel merkezi bizden istedi. 20 Kasım’da ÇYDD genel başkanı, Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in açılış konuşmasıyla konser başlayacak. Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat’ta gerçekleşecek.

Sabiha – Aykut Yılmaz olarak korodaki ve esasen müzikteki iş bölümünüzden söz edebilir misiniz?

Koromuzun eğitmenliğini Aykut Yılmaz, şefliğini de Sabiha Yılmaz yapmaktadır. Koro eğitmeni, seçilen repertuvarı koristlere ses gruplarına göre ayrıntılı bir şekilde öğretir. Şef ile  prova yapacak aşamaya getirir. Şef ise; repertuvara hakim, tüm müzikal ve teknik bilgilere sahip koristler ile repertuvarı sahneleme aşamasına getirir.

Polymnia’nın yoğun müzik hayatınızdaki yeri nedir?

Polymnia bir sosyal sorumluluk projesidir. Uzun yıllar boyunca elde ettiğimiz sanatsal birikimimizin, hiçbir karşılık beklemeden paylaşılmasını amaçlar.

Polymnia’da ben de varım! 

[zombify_post]


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir