C. Mert Ulubay: “Herkese ekonomik özgürlük alanı açıyoruz”


827 Paylaşım

Cemal Mert Ulubay, kariyerine yaptığı küçük bir dokunuşla hayatında büyük fark yarattı. Farmasi temsilcisi olmaya karar vererek İstanbul Beşiktaş’ta bir eğitim ve kariyer merkezi açan Ulubay ile kendi öyküsünden hareketle oldukça yoğunlaştığı bu popüler iş modeli üzerine konuştuk. 

Duru ÖZKAN


Bize biraz kendinizden söz eder misiniz?

İstanbul, 1968 doğumluyum. İstanbul Üniversitesi, şimdiki adı İletişim Fakültesi eski adıyla Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünü bitirdim. Yüksek lisansımı yine aynı okulda, gazetecilik ana bilim dalında yaptım.
Hürriyet gazetesinde kültür sanat muhabiri olarak başladım mesleğe. Sırasıyla Sabah ve Milliyet gazetelerinde çalıştıktan sonra askerlik dönüşü bir meslektaşımla tekstil dergisi çıkarttık.  O yıllarda internet Türkiye’de yeni gelişiyordu. Abimin de desteğiyle Amerika’da hem yabancı dilimi geliştirdim hem de web tasarım öğrendim. Uzun bir süre web yazılım yaptım çeşitli şirketlerde. En sonunda 2018 yılında kendi şirketimi kurdum.

Farmasi kozmetikten temizliğe, takviye gıdalardan kişisel bakıma kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip.

Farmasi ile tanışmanız nasıl oldu?

Annemin hastalığı nedeniyle bir süredir sağlıklı beslenme ve doğa dostu ürünler konusunu araştırıyordum. Yakın bir aile dostumuzun eczacı teyzesinin de ürünlerle ilgili onayını aldıktan sonra Farmasi ile ilgilenmeye başladığını biliyordum.
Annemin kolundaki bir kızarıklık için kendisine  danıştım. O da bana bir ürün tavsiye etti. Verdiği kremi kullandık ve iki günde sonuç aldık. Bilinen kremlerle uzun zamandır geçmeyen kızarıklık bu kez mucizevi şekilde iyileşti. Kendisine içeriğini sorarken bana aynı zamanda bunu bir iş olarak yaptığından söz etti. İnanmadım önce ancak bugün geldiğim noktada bunun mümkün olduğuna hem kendim tanık oldum hem de bana inanmayan çevreme ispatladım. Sanırım üst üste aldığım iki plaket de bunun somut bir göstergesi.

Şampiyonlar ekibindeki C. Mert Ulubay, % 15 Üst Lider Plaketini Farmasi Zümrüt Direktör Arzu Gürçay Öztürk'ün elinden aldı. 

Peki hiç reklamını görmediğimiz bir firma nasıl oluyor da bu kadar biliniyor? Marketlerde yok, eczanelerde satılmıyor, ama kiminle konuşsam bir şekilde Farmasi ismini duymuş ya da kullanmış ürünlerini...

Haklısınız. Farmasi, yüzde yüz bir Türk firması. Kurucusu Dr. Cevdet Tuna. Şu anda işin başında oğlu ve torunları var. Benim Farmasi ailesine dahil olmamın birinci nedeni bu. İkincisi de dürüstlük ve güven üzerine bütün her şey. 

Kazanç sistemi nasıl işliyor? 

Sistemi şöyle anlatalım… Örneğin benim tavsiyemle arkadaşım bir kafeye nişanlısıyla gitti… Onlar da kendi çevrelerine yaydı… Diyelim üç ay sonra bir liste tuttuk ve örneğin 200 kişi toplamda o kafeye gitti, para harcadı. Sırf benim tavsiyemle kişi başına ortalama 50 lira harcandı, toplam ciro da 10 bin TL oldu. Kafenin sahibine gitsem desem ki elime listeyi alıp, bak böyle böyle… Sen 10 bin lira ciro yaptın benim sayemde. Benim yüzde 10 komisyonumu ver… Ne der sizce? Çıkartıp 1000 lira elime sayar mı? Hayır. İşte Farmasi, sana, bana, çevrene ürünlerini tavsiye edip denettiğin için para ödüyor, yetmiyor, hediyeler veriyor.


Farmasi işini neden yapıyorsunuz?

Bir insanın hayatına dokunmak, bir sıkıntısını çözmek beni mutlu ediyor. Eğitim ve kariyer merkezimi açmak da bunun bir sonucu aslında. Daha fazla hayata dokunmak istiyorum. Farmasi bir iş değil, hayat biçimim. Aslında çok yanlış bir algı var çoğu insanın kafasında. Doğrudan satış ile ilgilenmemiş kişilerde bu negatif düşünce daha da çok… İşin en güzel tarafı ekonomik özgürlük sağlamak.  İnsanların kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunuyoruz. Bizim işimiz oturarak para kazanmak değil birebir insanlarla çalıştığımız için. Kendinizi birçok alanda geliştirmeniz gereken bir iş. Ayrıca temsilcilerimiz ifade alanlarını genişlettikleri için daha mutlu ve özgür bir hayat yaşıyorlar. Özellikle Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla beraber herkes evine kapandı, sosyal hayattan kısıtlandı. Bu durum da psikolojik olarak insanları negatif yönde etkilemeye başladı. Ayrıca ekonomik açıdan özellikle kadınlar ve genç kızlar zorlanmaya başladılar. Bir kadın için ekonomik açıdan özgür olmamak, çocuğuna 5 liralık çikolatayı alamamak demektir. Çalışmayan, çalıştırılmayan ya da çalışamayan kadınlar maddi anlamda eşlerine, ailelerine bağımlı oldukları için ekonomik şiddete uğrarlar. Farmasi kariyer ve eğitim merkezinde öğrencilere, gençlere, çalışan veya çalışmayan hanımlara hem ekonomik özgürlüklerini nasıl kazanacaklarını öğretiyoruz hem de ifade alanlarını nasıl iyileştirip geliştirebilecekleri konusunda destek veriyoruz. Yaptığımız işin en güzel tarafı, kadınlarımıza, genç kızlarımıza ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarına yardım etmek, kendi paralarını kazanmalarını sağlamak. Herkese ekonomik özgürlük alanı açıyoruz.

Yılbaşı ya da özel günler için konsepte bağlı  hediyelikleriniz var mı?

Yılbaşı konseptli, isteğe bağlı hediyelikler de hazırlıyoruz. Artı doğum günü, nişan, düğün, kına, doğum gibi veya anneler günü-babalar günü vb. temalı hediyeliklerimiz de var.

Yeni yıl planlarınızdan söz eder misiniz? 

Yeni yılda, ayda bir kez pazar günleri çeşitli konukların katılımıyla kahve sohbetlerimiz olacak. Ayrıca ürün tanıtım günlerimiz düzenlenecek; cilt bakımı- makyaj uzmanlarımız uygulamalı sunumlar yapacak. İsteyen herkes web sitemizden ücretsiz kayıt yaptırarak tüm etkinliklerimize gelebilir. 

Bilgi için:  www.mertulubay.com 

Instagram: mertle_saglikliyasam


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı