Yeni Yıl Neden Heyecanlandırır?


Yılbaşı…  Tüm dünyada her dilden her dinden insanın milyonlarca dileğinin, duasının, hayalinin hep beraber sığdığı tek gece. 

Hayatınızda hastalık, yas gibi olağandışı bir durum yoksa yeni yıl hemen herkese aynı şeyleri hissettirir. Umudun ve beklentinin evrensel olarak zirveye çıktığı bir zamandır yılbaşı. Kutlamaya pek çok sebeple layıktır. İlk gizemi “başlangıç” olmasındadır; çünkü doğum gibi, nikah gibi, okulun-işyerinin ilk günü gibi hemen hemen tüm başlangıçlar başlıbaşına umut içerir. Çünkü hiçkimse yeni bir başlangıcı kötülemek istemez; insan doğası umut ister, hayal kurmak ister, hoş beklenti ister.

İkinci sihir,  “karşılama” sözcüğünde gizli. Her karşılama heyecan doludur; bir bebeğin eve ilk kez gelişi gibi, özlenen bir yakının otogara gelişi gibi yeni bir yılın gelişi de kalpleri hareketlendirir, coşkuyu artırır. Misafir gelmeden önce ortalık temizlenir, ikramlıklar hazırlanır, çöpler atılır, heyecanla zilin çalması beklenir. “Karşılama” diye oyun havaları bile vardır. O yüzden her yeni yıl “hoş geldin” diye karşılanır. 

Yılbaşı, sanki akıp giden zamanın içinde bir kesi, bir nefeslik mola yeri.. Durup düşünme vakti… Dünü değerlendirme, bugünü yaşama, geleceği planlama fırsatı… Onca kayba rağmen şükredebilecek bir şeyleri fark etme şansı. 

Bize düşen, bu bir nefeslik mola yerinde hayatı ve hayatımızı güzelleştirebilmek adına iyi kalabilmek. Eskideki “iyilere” şükredip yenideki “iyilere” açılabilmek. Bizi biz yapanlara, bir bardak su ikramıyla bile üzerimizde hak sahibi olanlara vefayı unutmadan iç sistemimizi sağlam tutabilmek. O naif simli kartpostallarda kalan çocukluğumuza ıslak gözlerle el sallayıp teşekkür edebilmek.

Tüm güzel dileklerimizin gerçekleştiği, dualarımızın kabul edildiği, tazelendiğimiz bir yeni yıl diliyorum. 

2022 her haliyle bize hoş gelsin!


Bensu KAYA

[zombify_post]


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir