Hasatımız Çiçek Çiçek!


467 Paylaşım

"Tohum", hele "yerli tohum", insana heyecan veriyor. Mutfağın vazgeçilmez isimlerinden Yudum, Tohum Derneği ile birlikte yerli tohum konusunda çok önemli adımlar attı. Yudum ve Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi, ikinci durağı olan Konya’da devam ediyor.  Eylül ayının başında Konya’da ayçiçeği hasat törenindeydik. 

Bensu KAYA


Yemeklik sıvı yağ alanının ünlü markası Yudum, Tohum Derneği ile yerli tohuma dikkat çeken projeler sürdürüyor.  Trakya’da başlayan ve ikinci yılında Konya’da devam eden Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında geçtiğimiz ay hasat yapıldı.  Deneme ekimleri, Konya Karatay Yağlıbayat Köyü, Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama sahalarında yapılmıştı.

Konya’nın altı farklı köyünde uygulanan projenin hasat töreni; Yağlıbayat Köyü’nde, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’nin ev sahipliğinde TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve Konyalı çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh

İLK DURAK TRAKYA, İKİNCİ DURAK KONYA

Proje, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TTAE), Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik destekleri ve Karatay Ziraat Odası’nın katkılarıyla yürütülüyor. Geçen yıl Trakya’da; Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul Silivri ilçelerinde 10 çeşit yerli tohum ekilmişti. Değerlendirmeler sonucunda en yüksek performansa sahip 5 çeşit belirlendi.  Ortalamaların üzerinde performansı olan bu 5 çeşitle beraber 5 yeni çeşit bu seneki deneme çalışmasına dahil edildi. Yani Konya’da Yağlıbayat, Yenikent, Göçü, Ovakavağı, Yarma ve Karakaya köylerinde toplam 10 çeşit yerli ayçiçeği tohumu ekimi yapılmış oldu.

ÖNCELİK KADIN VE GENÇLERİN

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında geçen sene Trakyalı ve bu sene de Konyalı çiftçilerin dahil edildiği 300’e yakın çiftçi ile bir çiftçi ağı kuruldu. Ağda yer alan çiftçilere bu yılın mart ayında tohum desteği verildi. Bu kapsamda 70 çiftçi kura ile seçilirken kadınlara, gençlere ve ihtiyaç sahiplerine öncelik sağlandı. Ayrıca çiftçilere yüz yüze eğitim ve teknik uygulama olanağı sunuldu. Kadın çiftçilerin desteklenmesi, tarımda kadın emeğinin görünür kılınması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Çiftçilikten ve kırsal yaşamdan uzaklaşan gençlerin desteklenmesi de tarımın gençlerin gözünde cazip hale getirilmesi açısından değerli.

YERLİ TOHUMLA YÜKSEK VERİM

Projedeki yerli tohum türleri, hem kuru hem de sulu tarım koşullarında verim sağlıyor. Yaygın hastalıklar, kuş zararları ve güneş yanıklarına da dayanıklı olan tohumların yağ oranları % 35’in üzerinde. Projenin bir sonraki aşamasında verim açısından ilk 5 sırada yer alan yerli tohum çeşitleri kullanılarak yeni demonstrasyon alanlarında deneme ekimleri ve tohum desteği çalışmaları gerçekleştirilecek. Projenin 3. yılındaki denemeler de sona erdiğinde yapılacak testler ve değerlendirmelerle en verimli tohumlar belirlenecek. 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ESAS

Projede yerli tohumlarla yerli üretimi artıracak ve çiftçileri her anlamda destekleyecek şekilde sürdürülebilirlik esas alındı. Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, hasat töreninde geçen yıl yapılan ekimin sonuçlarını da aktararak şunları söyledi: “Tohum Derneği olarak doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler geliştirip uygulamaya çalışıyoruz. Savola Gıda Türkiye ile geçen yıl başlattığımız Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi sektörde bir ilk olmuştu. Projeyle ülkemizde ayçiçeği tohumunun geliştirilmesini, yüksek kaliteli yerli çeşitler elde etmeyi amaçlıyoruz. Projemizi bu yıl Konyalı çiftçilerle uygulamaktan ve  birlikte hasat yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün yaptığımız hasat sonrasında, deneme yapılan çeşitlere verimlilik analizi uygulanacak. Verimliliği kanıtlanan yerli tohumlar tescillenerek yerli üretimimize kazandırılacak. Ülke ekonomimize ve çiftçilerimize katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Yudum’un yanımızda olması bizler için çok değerli.”

Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya

SENEYE ROTA ÇUKUROVA

Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, hasat törenindeki konuşmasında Tohum Derneği iş birliğinde bu yıl Konya’daki çiftçilerle yaptıkları ekimin sonuçlarından memnun olduğunu belirtti: “Geçen yıl Trakya bölgesinde Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi’nde Yudum markamız ve Tohum Derneği ile önemli bir adım attık. Bu projemiz, Türkiye’de yüksek verimli yerli tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olacak. Trakya’da başlattığımız projeyi Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden olan Konya’da çiftçilerimizle sürdürmekten mutluyuz, gururluyuz. Kıymetli çiftçilerimiz bu projede yer alarak Türk tarımı ve ayçiçeği üretimi için çok önemli bir adım atmış oldu. Gelecek yıl bu projeyi Türkiye’nin bir başka önemli tarım merkezi Adana Çukurova’ya taşıma planımız var. Sonraki senelerde de Türkiye’nin diğer bölgelerine de taşıyor olacağız.”

ZEYTİNYAĞINDA DA GÜÇ BİRLİĞİ 

Yudum Egemden ve Tohum Derneği, ülkemizdeki zeytinyağı üretimini geliştirmek amacıyla da birlikte çalışıyor. Bu kapsamda, doğada kendi kendine yetiştikleri için delice tabir edilen yabani zeytinler, sistemli şekilde aşılanarak sofralık hale getiriliyor. İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteklediği, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konularda katkı sunduğu projenin ilk adımı, geçtiğimiz mayıs ayında Manisa Davutlar Köyü’nde atıldı.

GEZ DÜNYAYI GÖR KONYA'YI

Konya'daki hasat gezimizin ikinci gününde Konya'nın dünya güzeli noktalarındaydık. Kültür turlarını seven herkes için küçük notlar aldık…

RÜYA GİBİ KELEBEKLER…

İlk durağımız Selçuklu ilçesindeki Konya Tropikal Kelebek Bahçesi oldu. Kelebekler için oluşturulan kocaman bir çadır ormanında tek geçişli bir yol üzerinde yürürken rüya aleminde gibiydik.  

Tropikal ülkelerden gelen ve 45 farklı türden yaklaşık 10 bin kelebeğe ev sahipliği yapan bahçede 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer alıyor. 

(Ayrıntılı bilgi için: www.konyatropikakelebekbahcesi.com.tr)

SİLLE'DE ZAMANI UNUTMAK

Selçuklu ilçesine bağı bir mahalle olan Sille, kültür hazinelerimize kazandırılmış bir gezi noktası. Frigyalılar'dan bugüne yerleşim bölgesiymiş; Erken Bizans devrinin ilk merkezlerinden biri. Kentsel sit alanı ilan edilen bölgede Osmanlı döneminde Rumlar ve Türkler dostça yaşamış, mübadele sonucu nüfus azalmış. 

Aya Elena Kilisesi 

Bizans İmparatoru Constantin'in annesi Helena, hac için Kudüs'e giderken Konya'ya uğramış ve Sille'de bir kilise yaptırmaya karar vermiş. Kilise Sille taşıyla yaptırılmış. 

Kilisenin içinde "Dünyanın en küçük piyanosu" olduğu söylenen şirin bir piyano da var. 

Kilisede kubbe geçişlerinde ve ayaklarda Hz. İsa, Meryem Ana ve Havariler'e ait freskler yer alıyor. İçinde ahşaptan vaaz kürsüsü ve ahşap alçılı kafes yer alıyor. 

Sille küçük bir yer gibi görünse de nereye baksanız merak uyandıran ayrıntılarla dolu. Tatilinizin bir gününü rahatlıkla bu tatlı mahallede geçirebilirsiniz. 

Gezinti yolu boyunca hediyelik eşya dükkanları size eşlik ediyor. Çömleklerin yeri ise ayrı.

(Ayrıntılı bilgi için: www.konya.bel.tr)

MEVLANA'YI ANLATMAYA ÖMÜR YETMEZ

Dünyanın bildiği Mevlana, Konya'yı dünyaya öğreten bir yüce değer. Mevlana Müzesi yaz-kış ziyaretçi akınına uğruyor. Mevlana Dergahı'nın yeri Selçuklu sarayının gül bahçesiymiş. Yıllar içinde bugünkü türbenin olduğu yere dönüşmüş. Mevlana Müzesi'nde Mevleviliğe ait eserler, kitaplar, levhalar ve giysiler korunarak günümüze ulaşmış. 

Mevlana Müzesi'ndeki ihtisas kütüphanesinde Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait 4 binin üzerinde el yazması eser yer alıyor. Kitapların tümü CD formatında araştırmacıların hizmetine açık. Mevlevilikte mutfak çok önemli bir aşama yeri kabul edildiği için mutfakla ilgili malzeme ve görsellere sıkça rastlıyoruz. 

Son yıllarını Mevlana, Mevlevilik ve tarikatlarla ilgili araştırmalarla geçiren Abdülbaki Gölpınarlı, mutfakla ilgili "Mevlevi dergahının ruhu matbahtır. Matbahta başta Aşçı Dede olmak üzere Kazancı Dede, İçeri Meydancısı ve Bulaşıkçı Dede, dergahın mürebbileridir" diyor.

Müzenin farklı köşelerinde  devre ait günlük eşyalar var. Mesnevi'nin el yazması nüshaları da müzede sergileniyor.

Türbenin avlusunda Mevleviler ve Mevleviliğe ait tekli odalar, çilehaneler yer alıyor. Mevlana'nın el yazması tüm kitapları ve orijinal giysileri de korunuyor.  Mevlana, Şems ve Mevleviliğe ait her şey, Konya'nın manevi iklimini oluşturuyor. 

Mevlana'nın sandukasının ayak ucundaki kitabede, "Bu kabri ziyaret eden mutlaka kutlu ve uğurlu olur. Bu kabir, Belhli Hüseyin oğlu Muhammed'in oğlu Mevlana Muhammed'in istirahat yeridir. O  doğular ve batılardaki alimlerin sultanıdır" yazısı yer alıyor.  
Kutsal emanetimiz olan, Hz. Muhammed (SAV)'e ait "Sakal-ı Şerif" de Mevlana türbesinde sergileniyor. 


Türbe yakınlarındaki Panorama Müzesi'nde de Mevlana'nın tüm hayatı resimlerle anlatılıyor. Bahçesinde Türkiye ve dünya mevlevihanelerinin minyatürleri var. 

Panorama Müzesi'nde Azeri ressamların eserleriyle Mevlana'nın hayatı film şeridi gibi sergileniyor. Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin karşılaşma anı da, bu özel resimlerden biri. 

KONYA'NIN ÜNLÜ İKİLİSİ: BAMYA ÇORBASI VE ETLİ EKMEK 

Sıra geldi yemeklere… Konya'da gezip de acıkınca menümüz belli. Konya lezzetleri deyince akla hemen bamya çorbası ve etli ekmek gelir. Konya'da yemek, nefis bir ekşili bamya çorbası ile başlar. 

Etli ekmek, kıyma makinesine girmeden bıçakla çok ince doğranmış etle yapılıyor. Hamuru bildiğimiz kıymalı pidelere göre daha ince. Yanında da yayık ayranı iyi gidiyor. Lahmacun gibi etli ekmeğe de limon sıkılmasını tavsiye ediyoruz.

Cemo'da etli ekmek molası verebilirsiniz.

BİRBİRİNDEN GÜZEL MEKANLAR

Konya'da hediyelik eşyalar alabileceğiniz, yerel lezzetler tadıp nitelikli canlı müzik dinleyebileceğiniz pek çok hoş mekan var…  Cemo, Lokmahane, Fihi Ma Fih bunlardan sadece üçü… Konya, ova düzlüğünde olduğu için rahat geziliyor. Aynı zamanda bir bisiklet şehri. Birbirinden lezzetli yemekleri, nitelikli canlı müziği ve hoş ambiansıyla Lokmahane, uzun soluklu bir yemek için ideal.

Mekanlar kültürel dokuya uygun hizmet anlayışıyla lezzet ve sunuma çok önem veriyorlar. Yemekler finalde, yine Konya'ya özgü tatlılarla taçlanıyor. 

Fihi Ma Fih'te usulüne uygun bir Mevlevi sofrası kuruluyor. 

İçinizden bir ses sizi Konya'ya çağırıyorsa hemen valizinizi hazırlayın. Kış mevsiminde gidiyorsanız yanınıza kalın kazaklar almayı unutmayın. Konya'nın maddi – manevi benzersiz güzellikteki tüm deneyimleri sizleri bekliyor; Konyasız kalmayın. 

 


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı