Diyet Yok, Niyet Var


30 Yorum, 389 Paylaşım

Haziran ayında Deniz Egece’nin Alanya'daki “ideal beden” kampına gittim. İyi ki gitmişim! Duyanlar beş günlük süreç bitiminde ideal bedene kavuştuğumuzu zannediyor, ama bu bir yanılgı. Kamp dönüşü ideal bedene değil, ideal bedenle ilgili ideal bilgilere kavuşuyorsunuz. Yani asıl yolculuğunuz kampa giderken değil, kamptan dönerken başlıyor!

Bensu KAYA

                                                                                                                                                                 

Deniz Egece “kendi olan” bir adam. Bütün “kendi olan” insanlar gibi orijinal ve enteresan biri. Hafif de çılgın. 30’lu yaşlarda bir fabrikatörken her şeyi ardında bırakıp iç yolculuğunun peşine düşmüş. Tabii o zamanlar o da bir “şişko”ymuş. “Beni affetmek iyileştirdi” diyor. Bir nörobilim uzmanı olarak uzun yıllar kilo ve zihin konularına odaklanıp bu alanda okunabilecek ne varsa okumuş, gidilebilecek neresi varsa gitmiş, ulaşılabilecek ne varsa ulaşmaya çalışmış, öğrenilebilecek ne varsa öğrenmeye çalışmış ve eğitim sürecini halen devam ettiriyor. Bedenimizin bilincimizle birlikte biricik ve çok değerli olduğunun sürekli altını çizen Egece, derslerinde de önce bedenimizle barış imzalatıyor.  Ardından ideal bedenle ilgili altın anahtarlar öğreniyoruz. 

Normal şartlarda her bebek dünyaya ideal bedeniyle geliyor. Peki sonra ne oluyor da günün birinde fazla kilolarla baş başa kalabiliyoruz? Yüzlerce bahanemiz var: Genetik, yaşlanma, menopoz, stres, çevre… Herkesin bahane listesi kendine özgü. Peki ya kilo almamızdaki asıl faktör hiçbiri değilse? Sadece kendi inanış ve yanlış bilgilerimiz yüzünden kilo alıyorsak? Küçükken tombiş olmanın sevimli olmakla eşdeğer olduğunu, komşu teyzelerimize karşı koyamayışımızı, teklifin de ısrarın da bol olduğu kocaman misafir tabaklarını unuttuk mu? Arkadaşlarımızla buluşurken bile “Hadi şurda şunu yiyelim, yerken konuşalım,  akşam yemeğe çıkalım, sabah kahvaltıya gidelim, beş çayında görüşelim,  kahvenin yanına şu tatlı yakışır, şuranın şu yiyeceği meşhur” diyerek beşikten mezara sosyalleşebileceğimiz her ortamı derhal bir yemek fırsatına çevirdiğimizin farkında mıyız? 

Bu yazıda Deniz Egece formüllerinin hepsini anlatacak halimiz yok, ama ben anladığım iki noktayı aktarmaya çalışayım. Birincisi, diyet ve ameliyat gibi yöntemler kalıcı olamamaktan öte son derece yorucu ve bol yan etkili. Diyetteki “yasak” ibaresi sinirlerimizi bozuyor ve ne yazık ki sonunda bulduğumuz her yemeğe saldırmamızı  sağlıyor. Egece şunu söylüyor: “Bedene dıştan gelen hiçbir müdahale kilo vermekte işe yaramaz. Su, çay vb. içerek kilo veremeyiz. İdeal bedene dıştan içe değil, içten dışa çalışarak ulaşabiliriz.” 

EKMEK KİLO YAPMAZ

Deniz Egece, kalbimiz  kadar, yani yumruk büyüklüğünde beslenildiğinde ne yediğimizin önemli olmadığını belirtiyor. Ekmek, brokoli, kurabiye, çilek… Hiçbiri yasak değil. Önemli olan miktar.  İşin iki sırrından biri: Hareket. Egece, olumsuz anlam içerdiği için “zayıflamak” kelimesini kullanmıyor; “incelmek ve güçlenmek” ifadelerini seçiyor. Bedensel beslenmenin dışında kitap okumak, film izlemek, şarkı söylemek, dostlarla muhabbet etmek gibi zihinsel beslenme yolları da var. Kilo vermek yemekle – yememekle, kalori saymakla ilgili değil, hareketin miktarıyla ilgili.  Yediğimiz her şey bedende enerjiye dönüşüyor, hareketle bu enerji atılmazsa yağ stokları oluşuyor, hepsi bu. 

Kamp süresince birbirinden güzel eğitmenlerimizle birlikte sabah yürüyüşleri, zumba, havuz egzersizleri yaparak hareketi hayatımızın içine yerleştirmeye çalıştık. 

DÜŞÜNCEYE KISA BİR MOLA

Gelelim işin ikinci sırrına… Yediğimizden fazla hareket ederek kilo vermekten daha zoru ya da karmaşık görüneni, ideal bedeni kalıcı hale getirmek, yani tekrar kilo almamak. Burada bedenden zihine doğru ilerliyoruz. Gerçekte aç değilken yemek yemek, hımbıllaşıp kilo biriktirmek, yüzlerce bahane bulmak, buralarda karşımıza çıkıyor. Bizi engelleyen, durduran, yolumuzu şaşırtan tüm yıkıcı duyguları nötralize ederek bedeni tedavi edebilmemiz gerekli. Deniz Egece’ye göre kanserden alerjiye, şeker hastalığından tiroide kadar pek çok hastalık psikosomatik. Tabii ki bu listede şişmanlık da var.  Pek çoğu mutsuzluk, değersizlik, üzüntü kaynaklı hastalıklar. Neyle ilgilenirsek onu büyütüyoruz. Meşhur ilgi yasası bu. Büyüyen üzüntüleri eritemeyenler bir şekilde hastalanıyor.  

Düşünceler duygu üretiyor. Kampın en önemli kazanımlarından biri “düşünce molası”. Düşünce molasında gözlerimizi kapatıp dinginleşerek beyni theta pozisyonuna getiriyoruz ve bir eğitmenin ideal bedenimizle ilgili telkinlerini dinliyoruz. Söylediklerini kendi sesimizle kaydedip dinlemek daha da etkili oluyor. Ayrıca ideal bedenimizle ilgili imajinasyon da çok önemli. Bu süreçte moral bozan tartılar, kalori hesaplamaları, bol elbiseler, aynalar ve tabii ki diyetler yok. Negatif haberler, kötü duygu üreten kötü düşünceler, yiyeceklere yüklenen olumsuz etiketler, boş yere zaman çalan kişiler de yok. Bedenimizi çok sevmek var. Bol bol niyet, affediş, şükür, yüzleşme, telkin, güven, inanç, hareket  ve küçük tabaklar var. Kampta pek çok alıştırma yaptık. Bir gün yağları temsilen ağır çuvallar taşıyıp bıraktığımızda rahat bir nefes aldık. Bir gün de eskimiş bol elbiselerimizden birini makasla kesip attık.

KAMP BİTİNCE NE OLUYOR?

Deniz Egece, kişisel metodunu anlatan kitaplar yazmış, görsel- işitsel telkin cihazları hazırlamış ve Egece TV ismiyle Türkiye’nin ilk ve tek ideal beden temalı televizyon kanalını kurmuş.  Büyük ve deneyimli bir ekibi var.

CNN Türk kanalında her Cumartesi ve Pazar saat 08.30'da, Demet Şener ile hazırlayıp sundukları "Her Şeyden Önce" programında uzman görüşlerinin yanı sıra Egece'nin metoduyla ilgili çeşitli bilgilere de yer veriliyor.  0 saatte ekran karşısına geçmeye değen  bir program. 

Deniz Egece ve kamplarıyla igili bilgi almak isterseniz sosyal medya kanalları çok aktif. Güzel arkadaşlıklarla ve bilgilerle geçen kampın sonunda sizi  sabırla bekleyen "kendinizle" karşılaşıyorsunuz! Yani filmin sonu, başında gizli.  Eh artık bu kadar ipucu hepimize yeter.


30 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Kamp sürecini yaşayan biri olarak mükemmel anlatmışsınız Bensu hanım mükemmelsiniz bu yolculukta herkes sizin kampın sonunda “KENDİYLE”buluşacak ✨💫

  2. Kamp sürecini yaşayan biri olarak mükemmel anlatmışsınız Bensu hanım mükemmelsiniz bu yolculukta herkes sizin gibi kampın sonunda “KENDİ BENLİĞİYLE”buluşacak ✨💫

      1. Sevgili Bensu hanimcim,harika yazinla ve sectigin O fotograflarla da O kadar mukemmel ozetlemissin ki gonlune ,duyguna, ve ellerine saglik🙏🙏💚🐞 Biz Deniz Egece Kampina katilanlar ve danisanlarinin icindeki sesi olamussun adeta,.. Harkasiniz! Iyiki tanimisim sizi, sevgi ve saygilarimla. Haziran kampindan Zuleyha simsek

        1. Züleyha Hanımcım çok teşekkürler… Azmine ve heyecanına hayranım, bize ilham verdin. Güzel sözlerin iyi geldi, çok sağol. Ne güzel hepimiz birbirimizi kazandık. Kendimize giden yolda bir olduk, birlik olduk. Sevgiler…

  3. Sevgili Bensu, gitmiş kadar oldu tüm okuyanlar… Gerçek sözlerle şov yapmadan kişisel bir yolculuk anca bu kadar anlatılabilir Üstad… kalemine yüreğine sağlık

  4. ‘Pek çoğu mutsuzluk, değersizlik, üzüntü kaynaklı hastalıklar. Neyle ilgilenirsek onu büyütüyoruz. Meşhur ilgi yasası bu. Büyüyen üzüntüleri eritemeyenler bir şekilde hastalanıyor. ‘

    Ruh dünyamızla, beden sağlığımızın bütünleşik olduğunu kavradığımız bir yazı 👏🏻

  5. Teşekkür ederim bilgilerimiz yenilendi inşallah başardık başaracağız biz hepimiz bir şampiyonuz

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı