Bir Artı Bir Eşittir Hayat


Kendine özgü sesleri, kokusu, ışığı, görünümü ve tüm yaşanmışlıklarıyla her evin bir karakteri ve öyküsü var. Birbirine benzer görünen insanlar ya da ilişkiler nasıl derinde birbirinden çok farklıysa evler de öyle. Bir evin büyük-küçük- betonarme-ahşap-eski-yeni olmasının ve yerinin konforuyla ilgili olduğunu düşünürüz, ama bence bir evin ya da bir mekanın tüm konforu, bizdeki mekan algısıyla, yani tamamen içsel konforumuzla ilgili. Isparta’da minik bir evde, kocaman bir dünyadayız. 

Bensu KAYA

Bir artı bir! Eni boyu, sağı solu, hepi topu 40 metrekare! Bir zamanlar koskoca konaklarda yaşayan aileler vardı. O zamanlar,  o mekanlarla birlikte kaybolup gitti. Ölümler, ayrılıklar, bağımsızlığını ilan eden evlatlar, zorlaşan maddi koşullar derken evler de hayata uyarak küçülüp daraldı. Göller, güller, lavantalar, kirazlar, binbir türlü çiçekler ve meyveler diyarı Isparta’dayız.  Bu dairenin manzarasını oluşturan restore edilmiş Isparta evleri, sanki ortak bilincimizle hissettiğimiz eski bir şarkının huzurunu hatırlatıyor. 

Ev seçmek, bir eve yerleşmek, bir evden vazgeçmek…. Hepsini hayattaki durumlar, koşullar ve duygular belirliyor. Eski ve yeninin iç içe geçtiği sokaklardayız… Isparta’da hemen hemen tüm mekanların hoş bir havası, kimliği ve tarzı var. Restore edilen binaların arasında karşınıza çıkan Gizli Bahçe, sokağa yayılan nostaljik şarkılarla sizi içeri davet ediyor. 

Kentin tüm mekanları lezzet çeşitleri ve farklı tarzlarıyla öne çıkıyor. Kentte çok sayıda kahvaltı mekanı da var. Bir üniversite kenti olduğu için sosyal hayat ve eğlence geç saatlere kadar canlılığını koruyor. 

Sokaklarda geçmiş zamanları kovalarken anıt ağaçlar bizi selamlıyor. Bu saygıdeğer ağaçların kaç aile boyu yaşamış olduğunu hesaplamaya çalışıyoruz.

RENKLERİ ŞEHİRDEN…

Isparta, kraliçesi gül olan bir çiçek ülkesi. Kent renklerini; pembe güllerden, mor lavantalardan, kırmızı kirazlardan, yeşil ağaçlardan ve mavi  göllerden alıyor. Bu coğrafya Isparta’daki evin renklerini de belirledi. Küçük evlerde açık tonları tercih etmek de bilinen bir taktik. Bence her evin doğru dekorasyonunu konumlandığı yer şekillendiriyor.

Bir evin enerjisi, içinde yaşayanların enerjisiyle ilgili… Evdekilerin psikolojik ve fiziksel sağlığı, evin enerjisini birebir etkiliyor. Evin kokusu bile enerjisine göre değişiyor. Evin acıları ve neşesi eşyalara siniyor. Bir evi, bir eşyayı çok istemek ve çok sevmek, bakış açımızla birlikte evin ve eşyaların enerjisini hissedilir şekilde dönüştürüyor.   

Bazen sıfırdan başlamak ister insan. Yarını dünkü gibi olsun istemez ve  hayal etmeye yeni bir evle başlar. Yeni bir ev, yeni bir hayat! Yeni bir alan ve beyaz bir sayfa. Yeni bir sayfaya yazılacak yeni yazılar… Kahramanları değişen öyküler… Yaşanmışlıklar günün birinde  yorucu geldiğinde yeni bir ev, yeni bir şehirle başlayan “yaşanmamışlıkların” özlemi başlar.  Her ev sahibinden ipuçları taşır. Bu evde de ipuçları ve simgesel işaretler var. Şehrin simgeleri gül, lavanta ve kiraz; kökleri simgeleyen 150 yıllık kilim, perdeler, hayat ağacı temalı duvar süsü; sahibinin yazı işlerini simgeleyen harfli puf, kedi sevgisini anlatan objeler ve kırtasiye malzemeleri gibi.

Ev deyince akla hep güzel şeyler gelir. Barınmak, dış tehlikelerden arınmak, korunmak, sığınmak, kaçmak, rahatlamak, ısınmak, serinlemek, uyumak, duş almak, sofra kurmak, salaş giyinmek, dağınık saçla dolaşmak… Evimiz en sahici sahnemiz!

Girişteki odanın yan duvarı mutfak dolaplarıyla beraber setüstü ocak, buzdolabı, TV gibi gerektiğinde kullanılan eşyalara ayrıldı. Bu odanın zemininde aile yadigarı yaklaşık 150 yıllık bir kilim var. Ahşap masa ve çağla yeşili sandalyeler, Dekor Möble’den. Masanın hemen yanındaki retro koltuk Kelebek Mobilya’dan, harf temalı puf Dekor Möble’den. Kırmızı retro mini buzdolabı ve TV, Vestel’den. Dünya güzeli Buldan örtüleri, krem rengi tülle beraber  rustik perde tasarımıyla yeni bir yaşama dönüştürüldü.

Mekanı daha fazla daraltmamak için balkon ve oda arasındaki pencerenin altındaki boşluğa aynı zamanda yatak görevi üstlenen tay tüyü döşemeli gri çekyat, alanın ölçüsüne göre mobilyacı Serkan Usta’ya yaptırıldı. Kedili ve kitaplı tasarımlar vazgeçilmez olunca çekyatın üstüne Miamano’dan bir kırlent seçildi.  

Banyo ile pencereyi birleştiren küçük duvarda mekanın renklerini toplayan Koçtaş’tan bir ayna var. Balkona açılan kapı, burda görünmese de yine kedili bir paspasla şenleniyor. 

ARTI 1

Evin ikinci odası, gündüz ve gece oturma ve yatak odası olarak dönüşüyor. Açılıp yatak olabilen bazalı koltuk Enza Home’dan. Duvarda evin genel konseptine uygun kitap, gül ve lavanta konseptli iki tablo yer alıyor. Alttan ısıtmalı taş zeminin doğal rengi ve kırık beyaz duvar badanası, evin genelindeki eşya seçiminde kolaylık sağlıyor. 

Evler ve kediler arasında sarsılmaz bir bağ vardır. Kediler evlere hemen alışır, çok yakışır. Ev kedinin, kedi evin olur. Kediler evin ve evdekilerin şifacısıdır. Hiçbir kedi tesadüfen sizin olmaz. Bir kedi sizi seçtiyse o kediye ihtiyacınız var demektir. Kedi evinizi ve sizi iyileştirir. 

Bu evin tüm perdeleri, Buldan örtülerinin rustik yorumuyla Perdeci Mutlu’ya yaptırıldı. Kedinin kuleli şatosuna ev sahipliği yapan balkon, evin geneline göre büyük ve uzun bir alanı kapsıyor. 

Edip Cansever’in muhteşem dizeleri, sahip olunan onlarca kitabın az bir bölümünü kapsayan iki katlı kitaplık ve “bir kediye sarılmak” temalı sac duvar levhasıyla yan duvarı tamamlıyor. 

Aslen yemek masası olan bir masayı çalışma masasına dönüştürünce derinliklikte dosyalar ve ıvır zıvır  için bol bol yer kalıyor. 

Karşı duvarın en dikkat çekici aksesuarı kedinin havalı hamağı. Evcil hayvanlar dekorasyona çok yakışıyor.  Dekorasyon dergisinde çalışırken kedi-köpekli-kuşlu kareleri hiç kaçırmazdık! 

Vivense ahşap gardırop; renkleri, deseni, boyutu, tarzı ve dokusuyla oda için olabilecek en iyi seçimlerden. Mor lavanta torbacıkları sivrisinekleri uzak tutmanın ötesinde konseptin simgelerinden olduğu için uygun her yerde gözümüze çarpıyor. Sehpanın yanındaki Buldan örtülü sıra, mama tabaklarının üstünü kapatıyor. Tabandaki LCW Home kilim Anadolu renkleri ve motifiyle konsepte uygun.

İsme özel tasarlanan ahşap mama kabı Meloş Pet Art Shop’tan. Zemindeki kumaş Aykut Hamzagil markalı. Kahve fincanı Isparta Filinta, Isparta gül tomurcuğuyla sunulan kahve yanı bardağı English Home, buhurdanlık Evidea'dan.  Fiyatı ne olursa olsun her parçanın değerini bilmeye çalışınca isimler ve hatıralar da akılda kalıyor. 

Burası; bir artı bir, apart, stüdyo gibi isimlerle anılan 40 metrekarelik bir daire. Tatil ve yazı evi niyetine yazları ve bayramları Antalya – Isparta hattında uzun soluklu ziyaret edilen kocaman bir dünya!  Bir mekanın yeterli olması beklentiler ve psikolojiyle ilgili. Eskilerin deyimiyle insan gönlünün sığdığı her yere sığabiliyor. Huzur, metrekareyle ölçülemiyor. Şikayet ve şükür arasındaki fark ise ancak bakış açısıyla ölçülebiliyor.   

[zombify_post]


25 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Yine harika bir yazı , tebrikler ❤️🙏🏻ev bizim sığınağımız , yuvamız.. Dört duvar değil, eşyalarla nefes alan , yaşayan bir yer. Evi zihnimde dolaştım sayende, güzel bir yolculuk oldu. 🙏🏻❤️🐞🍀🧧🧿🎊👏

      1. Ağzına yüreğine gönlüne sağlık 👏👏o kadar içten ve samimi ki gerçekten
        40 metre kare bir ev diyorsunuz ama bensu hanım dünyaları soğdırmışsınız önemli olan o ısparta yaşanılası bir şehir 🥰 inşallah bir gün beraber gideriz
        Bir yazar ancak bu kadar güzel
        Yazardı 👏👏👏👏harika yüreği güzel insan Allah razı olsun.
        😘😘🤲🤲🥰🥰👏👏🧿🧿

  2. Ağzına yüreğine gönlüne sağlık 👏👏o kadar içten ve samimi ki gerçekten
    40 metre kare bir ev diyorsunuz ama bensu hanım dünyaları soğdırmışsınız önemli olan o ısparta yaşanılası bir şehir 🥰 inşallah bir gün beraber gideriz
    Bir yazar ancak bu kadar güzel
    Yazardı 👏👏👏👏harika yüreği güzel insan Allah razı olsun.
    😘😘🤲🤲🥰🥰👏👏🧿🧿

  3. Ev, sahibini yansıtır derler. Kendini yansıtarak ve zevklerini ortaya koyarak özenle döşediğin evinde çok mutlu olduğunu görüyorum. Küçük ve kutu gibi evler de insanı kendine bir başka türlü bağlar. Ben de öğrenci iken 45 metrekarelik bir evde oturmuştum. O eve öyle bağlanmışım ki, yıllar içinde çok daha güzel, büyük ve konforlu evlerde oturmama rağmen o evin hayatımdaki yeri hala ayrıdır. Sen de küçük şirin evinde hep mutlu yaşa

  4. Güçlü kaleminiz ve sıcacık duygularla yüklü anlatımınız işte yazar dediğin böyle olur dedirtti bana… Harika gorseller de yazınızı daha bir zenginleştirmis…içinde gezinirken evinizin siz ve Fiyonk’a ne kadar yakıştığını görüp mutluluğunuzu ortak olduğumu bilmenizi isterim… Dilerim hep sevgide sevdiklerimizle ve mutlu kalın…

      1. Kalemine yüreğine sağlık sayende bizlerde evine konuk olduk. İçimiz sımsıcak oldu sohbetinle… anlattığın gibi bir şehre bir eve bir kültürü bu hızlı yaşamda hissedebilmek çok önemli. ‘Bakmaktan ziyade görmek’

  5. Güle güle oturun. Harika bir ev olmuş. Bize tanıtımınız da öyle. Huzur çok önemli. Metrekare ne olursa olsun. Sevgiler

  6. Isparta’nın geleneğine bağlı kalarak döşediğiniz bu sevimli minik daire Fiyonk’un da yaşam alanı olarak sıcak dostluğunuzu yansıtan eşyalarla ruhunuzu dısarı yansıtmış. Ayrıntılara inerek anlattığınız mobilya seçimleriniz herşey minimal bir yaşamın izlerini taşıyor. Bu huzurlu dünyayı bizimle paylaştıgınız için tesekkürler @bensu4427

    1. Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederiz. Aynı zamanda sitemizin bir yazarı olarak bu güzel yorumunuza çok memnun olduk. Her zaman yorumlarınızı ve katkılarınızı bekleriz. Sevgiler…

  7. Canım, kalemine yüreğine sağlık yine muhteşem bir yazı. Mekan kişinin ruhunu yansıtır renkli kişiliğinle enerjinle her zaman hayatımızdasın seni çok seviyoruz♥️💐🧿