Kışın Tatil Bir Başka Güzel!


517 Paylaşım

Dünya yüzünde dört mevsimi birden yaşayan nadir ülkelerden biri olan Türkiye,  her mevsim birbirinden değerli tatil fırsatları sunuyor. Mevsimin güzelliklerini zirvede yaşamanız için sizlere ülkemizin en keyifli kış rotalarını seçtik. Bu muhteşem adresleri yılbaşı programınız için de düşünebilirsiniz. 

İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

DAVRAZ’DA HER GÜN TATİL 

Güller ve lavantalar diyarı, bolluk bereket şehri Isparta, doğa harikası gölleri, klimalı iklimi ve zengin tarihi değerleriyle  cazip bir rota. Şehrin manzarasına hakim Davraz Dağı, 2635 metre zirve yüksekliğine sahip. Davraz Kayak Merkezi’nin Antalya’ya yakınlığı ve hızlı gelişim projeleri nedeniyle ayrı bir avantajı var.Yazın futbol, dağcılık, dağ bisikleti, trekking, yamaç paraşütü, jeep safari gibi dallarda kamp ve turizm amaçlı faaliyetler yapılabiliyor. Davraz’da turizmin 12 aya yayılması yolunda çalışmalar sürüyor. Ulaşım kolaylığı ile sadece Türkiye’den değil, Avrupa, Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu ülkelerinden de yoğun ilgi görüyor. Doğal dokunun yumuşaklığı ve kar kalitesi ile yeni başlayan kayakçılar için tehlikesiz rotalar, profesyonel kayakçılar içinse gönüllerince kayabilecekleriparkurlar bulunuyor. 

BULUTLARI DELEN ERCİYES  

Erciyes, bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana çok özel duygular sunan azametiyle Kayseri’nin sembolü. İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin beşinci büyük dağı unvanına sahip Erciyes, hem kış turizmi hem dağ tırmanışı hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini koruyarak ziyaretçi akınına uğruyor. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlayan Erciyes, aslında sönmüş bir volkan. Türkiye’de dağcılık ve buzul tırmanışları için profesyonel sporcular tarafından en çok tercih edilen dağlardan Erciyes, yüksek kar kalitesine sahip dünyada sayılı yerlerden biri. Bütün pistlerin birbirine bağlı olduğu Erciyes'te, farklı zorluk derecelerindeki (siyah, kırmızı, mavi) pistlerle kayak tutkunlarına 2200 metreden 3400 metre rakıma kadar kayak yapma fırsatı sunuluyor. Türkiye’de vekuzeyde bulunan ülkelerdeki kayak merkezlerine göre sezonu daha erken açabilmesiyle de öne çıkıyor. 

ILGAZ, ANADOLU’NUN YÜCE DAĞI

Batı Karadeniz bölgesinin en yüksek sıradağı Ilgaz, etkileyici doğası, tertemiz havası ve kuş sesleriyle şehir hayatının gürültüsünden kaçanlara ev sahipliği yapıyor. Her mevsim ayrı bir tat sunan Ilgaz, hem kayak hem doğa turizmi açısından Türkiye’nin cazibe merkezleri arasında.Çankırı il sınırları içerisindeki Ilgaz, kayak merkezi nedeniyle özellikle kış aylarından tercih edilse de, bahar ve yaz aylarında da birçok doğa sporuna ev sahipliği yapıyor. Kış mevsiminde yerli ve yabancı pek çok ziyaretçinin uğrak yeri olan ve Ilgaz Milli Parkı içinde yer alan kayak merkezi, kış sporu severlerden tam not alıyor. Ilgaz Dağı kışın beyazı, yazın yeşili, sonbaharda da sarının binbir tonuyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Havaların ısınmasına bağlı olarak karın yavaş yavaş zirveye doğru çekildiği dağda yeşilin farklı tonlarını sunan ağaçlar, görenleri hayran bırakıyor.  

KARTALKAYA’DA SEZON UZUN

Yeşil doğası, ormanları,  gölleri, dağları ve yaylaları ile ünlü Bolu, özellikle kış turizminde ülke çapında çok önemli bir yere sahip. Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan KartalkayaKöroğlu Dağları'nın zirvesinde yer alıyor. Dev çam ağaçlarıyla süslü Kartalkaya’da zirve 2200 metre. Kış mevsiminde kar 3.50 metreyi buluyor. Kayak sezonu aralık-nisan arasında son derece hareketli. Bazen sezon mayısa kadar uzuyor. Eteklerinde yaylaların bulunduğu Kartalkaya’da yazın çim kayağı, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler de yapılıyor. Avrupa standartlarında Türkiye'nin en büyük “snowpark”ları Kartalkaya’da bulunuyor. Alanda çeşitli zorluk derecelerinde parkurlar var.

KARTEPE İSTANBUL’A ÇOK YAKIN

İstanbul, Sakarya ve Yalova'ya en yakın turistik tesis olan Kartepe, kış mevsiminde kayak ve “snowboard” sporları yapmak isteyenleri kendine çekiyor. Kocaeli iline bağlı Kartepe, İstanbul’a yaklaşık 1 saatlik mesafede yer alıyor. Marmara Bölgesi’nin üçüncü yüksek noktası olması, kış sporlarını severler için bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. Doğal güzellikleri ile doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, binicilik, paintball, kuş gözlemciliği ve dağ bisikleti gibi pek çok aktivite olanağı mevcut. 

SAKLIKENT’TE AYNI GÜN KAR VE DENİZ 

Antalya’daki Saklıkent Kayak Merkezi,deniz tatiliyle tanınan bir turizm cennetinde hoş bir sürpriz olarak karşımıza çıkıyor. Torosların Beydağları kısmında yer alan Bakırlıdağı kuzey yamacına kurulmuş 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan bu kayak kompleksinde 10 Aralık – 10 Nisan arasında yaklaşık 120 gün kaliteli kayak imkanı var. Özellikle şubat sonu ve mart aylarında aynı gün tesiste kayak yapıp ardından sahile inerek denize girebilirsiniz. Saklıkent Kayak Merkezi, ılıman iklimi sayesinde ülkemizde sıcaklığın en yüksek olduğu kayak merkezi özelliğini taşıyor. Güneşli gün sayısı sezon boyunca 50-60 günü buluyor. 

TOZ KRİSTAL KAR, SADECE SARIKAMIŞ’TA

Doğası, kültürü ve tarihiyle büyük bir turizm potansiyeli barındıran Kars’ın Sarıkamış ilçesi, Türkiye’nin en güzel kış turizm merkezlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Her geçen gün artan konaklama standartları ve hizmet kalitesiyle ülke turizmi içindeki konumunu yükseltmek isteyen Sarıkamış’ta en büyük hedef, turizmi 12 aya yaymak. Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip Sarıkamış'ta toplam pist uzunluğu 25 kilometre. Dünyada sadece Alpler’de olan toz kristal kar, Türkiye’de sadece Sarıkamış'ta var. Yılın büyük bölümü güneşli geçse de kar ilk yağdığı günkü tazeliğini yitirmiyor. Kayakseverler pırıl pırıl pistlerde  güvenle kayma zevki yaşıyor. Sarıkamış'taki kayak pistleri sarıçam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgâra karşı korunaklı. Ayrıca pistlerde çığ tehlikesi bulunmuyor. 

EN BÜYÜK KAYAK MERKEZİMİZ ULUDAĞ

Bursa’da 2543 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 kilometre. Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Günübirlik ya da hafta sonu turlarının durağı Uludağ, kışın kayak, snowboard gibi sporlara; yazın ise trekking ve kamp gibi aktivitelere olanak sağlıyor. Uludağ’da gezilecek yerler arasında ilk olarak telesiyejle çıkılabilecek 2232 metre yükseklikteki Kuşakkaya tavsiye ediliyor. Buradan bölgenin panoramik manzarasını gözlemlemek ve bol bol fotoğraf çekmek mümkün. Uludağ Milli Parkı ise Uludağ gezi rotasında görülmeye değer bir diğer güzellik. 12 bin 762 hektarlık alana kurulan park, 1961’de Milli Park statüsünde değerlendirildi.O günden itibaren parkın çevresinde otel, tesis ve kamu alanları kuruldu. Karayolu, teleferik ve telesiyej ulaşımlarına açık olan Milli Park, birçok endemik bitki çeşidi barındırıyor. 

BİR KIŞ TURİZMİ MARKASI: PALANDÖKEN

Erzurum’un turizmine büyük katkı sağlayan, tektonik dağ özelliğine sahip olan Palandöken, tertemiz havası, etkileyici dağ ve kar manzarası ile ziyaretçilerini etkiliyor.Erzurum'un en gelişmiş turizm bölgesi olan Palandöken, kış turizminde markalaşmış lokasyonlardan biri. Palandöken; iki bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 500 seyirciyi ağırlayabilen kısa kulvar pateni olarak bilinen short track sporu salonu, kayakla atlama, kayak merkezleri ve daha çok sayıda tesis ile uluslararası yarışmalara katılan bir ilçe özelliği taşıyor. Bu özellikleriyle kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip. Palandöken'de tatil her mevsimde ayrı güzel. Beyaz örtü hemen hemen her mevsimde dağların üstünde. Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından Türkiye’nin ikinci büyük kayak merkezi ilan edilen Palandöken’de kayak bilmeyenler için dünyanın önde gelen eğitmenlerinden ders alma imkânı da bulunuyor. Her seviyeye uygun zorluk derecesinde piste sahip Palandöken’de toplam pist uzunluğu 28 kilometre. 

ZİGANA’NIN DOĞASINDA DOYA DOYA TATİL

Gümüşhane’deki Zigana Kayak Merkezi, ormanlık alanın içinde 100-150 cm arasında değişen kar kalınlığı ile aralık ayından nisan sonuna kadar kayak yapma imkanı sunuyor. Kayak merkezi iki ayrı piste sahip. Yayla turizmcilerinin de ilgisini çeken merkezde konaklama imkanı da sunan günübirlik gelinebilecek sosyal tesis de var. Tesise beş dakika uzaklıktaki Limmi Gölü de Zigana’ya gelenlerin mutlak uğrak yeri. 25 km uzaklıkta yer alan Karaca Mağarası ve ayrıca  Damlataş Mağarası, Tomara Şelalesi, İmera Manastırı da bölgenin diğer cazibe merkezleri. 


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı