Klasikleri İzlemeden Olur mu?


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezonu  5 Ekim’de açıyor. "İstanbul Klasiklerle Buluşuyor" başlığı altında sunulan repertuar, her tiyatroseverin izlemesi gereken oyunların listesi gibi.   108 yıllık sanat kurumumuzda bu sezon “sürdürülebilirlik”, “karbon ayak izini azaltmak”, “geri dönüşüm”, “sıfır atık”  gibi güncel kazanımlar da söz konusu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları,  yeni tiyatro sezonunda Shakespeare’den Arthur Miller’a, İbsen’den Haldun Taner’e klasik yazarların eserlerinin ağırlıkta olduğu zengin bir repertuvar sunuyor. Sanatçıların da katıldığı kalabalık bir basın toplantısıyla sezon hakkında bilgi veren Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, sözlerine İBB Şehir Tiyatroları’nın kurumsal misyonunu açıklayarak başladı: “İstanbul Şehir Tiyatroları, kuruluşundan bu yana, 108 yıldır, sanatı ve sanatçıyı destekleyen, İstanbul’un kültür sanat ve tiyatro sahnesinde öncü rolünü benimseyen bir anlayışla hareket etmektedir. Tiyatronun klasikleri, büyük prodüksiyonlar ve müzikallerin yanı sıra, yeni ve çağdaş metinleri de seyirciyle buluşturmaktadır. Önümüzdeki sezonun ana temasını, 'İstanbul Klasiklerle Buluşuyor' olarak belirledik.”

TURNELERE DEVAM

Ayşegül İşsever, Şehir Tiyatrosu olarak, geçtiğimiz sezon İstanbul’un birçok farklı bölgesine  “Şehrin Tiyatrosu İstanbul’un Her Noktasında” temasıyla turneler yaptıklarını belirterek, “14 ilçede gerçekleştirdiğimiz bu turnelerde 15 bin İstanbullu tiyatrosever ile buluştuk. İstanbul içi turnelerimize yeni sezonda da devam edeceğiz. İç turnelerin yanı sıra, yurt dışındaki tiyatrolarla da ilişkilerimizi arttırıyoruz. Uluslararası iş birlikleri ve çok dilli tiyatro oyunları için gerekli görüşmelere başladık. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu sezon da Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, Eskişehir Şehir Tiyatroları, Bakırköy Belediye Tiyatrosu ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’yla da dönüşümlü olarak oyun alışverişlerinde bulunup seyircimizin farklı oyunlarla da karşılaşmalarını sağlamak istiyoruz.” dedi.

TİYATRODA GERİ DÖNÜŞÜM, SIFIR ATIK

Toplantıda Ayşegül İşsever’den sonra Şehir Tiyatroları Müdürü Ceyhun Ünlü söz alarak İBŞT bünyesindeki teknolojik yenilikleri vurguladı: ”Şehrin farklı yerlerine yerleştireceğimiz kiosklarımızla seyircilerimizin daha kolay bilet alabilmesini sağlayacağız. Sıfır atığa yönelik adımlar atıyoruz. İBB Atık Yönetim Müdürlüğü’nün 'İleri Dönüşüm Atölyesi' var. Bizler, Genel Sanat Yönetmenimiz ve tasarımcılarımız bu atölyeyi ziyaret ettik. Birkaç çocuk oyunumuzun  her şeyini geri dönüşüm atölyesinden dönüştürülen malzemelerle üreteceğiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Fizibilite çalışmaları yapılan sahnelerimizde çatısı uygun olanlara güneş panelleri koyacağız. Burada üretilen elektriği kullanarak Şehir Tiyatrosu’nun karbon salınımını azaltmaya katkıda bulunacağız.”

RAMP IŞIKLARINDA NE VAR?

Sezonda tiyatroseverlerle buluşacak olan yeni oyunlar şöyle: 

HAMLET

Yazan: Shakespeare

Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu

Yöneten: Engin Alkan

TARTUFFE (İKSV Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak)

Yazan: Moliere (Doğumunun 400. yılına özel)

Çeviren: Orhan Veli Kanık

Yöneten: Yiğit Sertdemir

CADI KAZANI

Yazan: Arthur Miller

Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu – Vedat Günyol

Yöneten: Yiğit Sertdemir

BİR HALK DÜŞMANI

Yazan: Henrik Ibsen

Çeviren: Dilek Başak

Yöneten: Orhan Alkaya

FOSFORLU CEVRİYE MÜZİKALİ

Suat Derviş’in romanından Gülriz Sururi’nin uyarlaması.

Yöneten: Yelda Baskın

GODOT GELDİ

Yazan: Miograd Bulatoviç

Çeviren: Sevgi Soysal

Yöneten: Ragıp Yavuz

"Çingene Boksör"

ÇİNGENE BOKSÖR

Yazan: Rike Reiniger 

Çeviren: Gülen İpek Abalı

Yöneten: Cafer Alpsolay

GÖZLERİMİ KAPARIM VAZİFEMİ YAPARIM

Yazan: Haldun Taner

Yöneten: Şükrü Türen

Müzik: Selim Atakan

KUĞUNUN ŞARKISI

Yazan: Anton Çehov

Çeviren: Yılmaz Gruda

Yöneten: Bora Seçkin

"Komik Para"

KOMİK PARA

Yazan: Ray Cooney 

Çeviren: Haldun Dormen

Yöneten: Özgür Atkın

OSCAR

Yazan: Claude Magnier 

Çeviren: Asude Zeybekoğlu

Yöneten: Ersin Umulu

"Yaftalı Tabut"

DEVAM EDEN OYUNLAR

İBB Şehir Tiyatroları'nda geçen sezonlardan devam eden oyunlar ise şöyle:  "Zehir", "Yaftalı Tabut", "Gül'e Ağıt", "Hayat Der Gülümserim", "Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikayesi", "Öldün Duydun mu?", "Çın Sabahta", "Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin", "Moby Dick", "Hastalık Hastası", "Cadı Kazanı", "Veba", "Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık", "Yatak Odası Komedisi", "Kutlama", "Komik Para", "Melek", "12. Melek", "İki Efendinin Uşağı" 

"Kutlama"

ÇOCUKLARA ÖZEL…

İBŞT sahnelerinde bu sezon küçük tiyatroseverler; “Benim Küçük Yıldızım” (Yazan-Yöneten: Cengiz Özek)  “Fındıkkıran” (Yazan:  E.T.A. Hoffman'ın romanından hareketle Dilşad Çelebi) “Kış Kraliçesi”, “Küçük Bir Aile Tatili” ve “Bir Gece Masalı” (Yazan: William Shakespeare, Uyarlayan: Neşe Erçetin) oyunlarını izleyebilecekler.

Seyirci iletişim Merkezi: 0212. 455 39 00

Bilet ve Bilgi için: sehirtiyatrolari.ibb.istanbul


[zombify_post]


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir