Gülün Destanı


347 Paylaşım

Güldestan’ı yıllar önce izlemek istediğimi hatırlıyorum. Yanlış hatırlamıyorum, prodüksiyon ilk kez 2004 yılında sahneye konmuştu. Ben o zaman Marie Claire dergisinde çalışıyordum. Arkadaşım Esra, ilk ekiple güzel bir çekim yapmıştı. Beyhan Murphy ve Mercan Dede’ye ilk hayran olduğumuz zamanlardı. Modern Dans Topluluğu tarafından sunulan muhteşem bir  gösteri olduğunu biliyordum. Sonraki yıllarda da bir türlü izleyemedim. Geçtiğimiz günlerde tekrar sahneleneceğini duyunca bu kez de kaçmasın diye resmen üstüne atlayıp yakaladım! Böylece kendime o akşam AKM'nin özel ambiansında harika bir hediye vermiş oldum! 

Bensu KAYA

Devlet Opera ve Balesi’nin çok popüler bir eseri olan Güldestan, Türkiye’nin çağdaş ve geleneksel kültürünü yurt dışına tanıtma amacıyla hazırlandı. 

2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün Ankara, İzmir, Antalya ve İstanbul Devlet Opera Balelerinden oluşan bir kumpanyayla hazırlandığı bu iki perdelik “müzik ve dans prodüksiyonu”, bugüne kadar Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya, Kıbrıs, Bosna, Cezayir, Arnavutluk ve Fransa’da sahnelendi. Ayrıca Aspendos Opera ve Bale Festivali, Bodrum Bale Festivali, Bursa Festivali gibi Türkiye’nin önemli festivallerinde yer aldı.

Koreograf ve Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy ve müzik insanı Mercan Dede’nin beraber ürettikleri eserin dekor tasarımında Işın Mumcu'nun, kostüm tasarımında İsmail Dede'nin imzası var. Yönetmen Arkın Zirek. Dansçılar birer sanat hazinesi gibi. Gözünüzü sahneden alamıyorsunuz.

Mersin, Antalya, Samsun, İzmir, Ankara ve İstanbul olmak üzere altı Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenmiş olan Güldestan, kurumda en fazla turne yapmış olan eser. 

Güldestan, modern ve klasik olanı birleştirmesinin yanı sıra, iç içe geçen elektronik müzik ve geleneksel müzik yaklaşımıyla,  sahne sanatları alanında benzersiz ve ilk. Sahnede bir canlı orkestra da var. Zaman zaman Ara Güler'in fotoğrafları da sahneye eşlik ediyor. 

Güldestan'ın 1. perdesinde; “Gül-i Sefer”, "Güldeste",  "Gülendam"; 2. perdesinde "Gülzar-ı Fena", “Gülzar-ı Beka”, "Gülgeşt", "Gül-i Nefes" bölümleri yer alıyor.  Sadece müziğin yer aldığı bölümler de var. “Gülgeşt” kısmında Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden bir bölüm okuyan Halit Ergenç’in görüntüsü arka perdeye yansıtılıyor. Gülzar-ı Fena” bölümünde, Orhan Pamuk’un “Öteki Renkler”i okunuyor.  Renk, ses ve hareketin uyumunu sergileyen her bölüm birbirinden bağımsız.  Destan, sahneye dökülen gül yapraklarıyla sona eriyor. 

 

 


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı